torsdag den 5. oktober 2023

Efter forslag om pligt til Erhverskonto faldt i forår, kommer der snart ny lovgivning - måske

Forslag om bankers skærpede "pligt" til at udstede erhvervskonto til alle virksomheder som fremstillet af SF faldt ved afstemningen i 2023. Det blev forkastet ved 2. behandlingen med 36 stemmer for og 72 imod (og en af de 26 for var et fejltryk ved afstemningen 😅

https://www.ft.dk/samling/20222/beslutningsforslag/B23/66/afstemninger.htm 

Erhvervsministeren har dog klart indikeret, at der skal komme en ny lov, der sikrer bedre behandling af nye erhvervskonti

Det skal opnås ved at loven pålægger bankerne fremover, inden for ti dage, skal behandle anmodningen, når den er fuldt oplyst. Her er det oplagt at forløbet kan blive forsinket hvis man ikke sørger for alt er med i ansøgningen.

Der etableres samtidig en klagemulighed for virksomhederne og foreningerne til at få efterprøvet pengeinstitutternes eventuelle afslag på en ansøgning om en basal betalingskonto.

Kun i særlige tilfælde må bankerne afvise virksomhederne og foreningerne. 

"Et pengeinstitut vil i særlige tilfælde kunne afvise at oprette en basal betalingskonto for eksempel ved mistanke om hvidvask," lyder det..

Om loven kommer i kraft i 2024 må vi vente og se, først skal forslag oprettes og i 3 behandlinger, Første behandling er dog sat til januar - men jeg forestiller mig, at man skal forhandle med Finans Danmark, som bankernes organisation, om en pris for en basis konto = med hævekort (ikke kreditkort) Nets/Pbs tilslutning og ikke meget andet, og så evt ekstra pris for øvrige kort og tjenester.

Et af problemerne kan være for f.eks de små banker, at holde deres princip om "kirketårns afstand" som betyder, at de kun tager kunder fra deres eget opland, som de føler de har mere tiltro og kontakt til.

Et andet, for mig at se MEGET stort problem er, at EU efter min opfattelse kan få Danmark dømt ved EU domstolen, hvis ikke loven betyder, at alle, også udenlandske personer, der har CVR i DK men ikke bor her eller noget, skal tildeles bankkonto. OM bankerne vil få medhold i ankenævn, at de ikke kan kontrollere når ejer slet ikke har tilknytning til Danmark, er muligt, men jeg tror ikke EU køber den, de vil sige konkurrence forvirring - Vi må ikke vedtage love der kun gælder for personer der bor i Danmark,

Det kan blive sjovt hvis Grækere og Rumænien skal tildeles Dansk Konto, bot de opretter et lille CVR som anden udenlandsk virksomhed. Både kontrolmæssigt men også hård konkurrence måske, for danske online shops. 

                                                      --------------------

Der åbnes givet konto til mindst 90-95% af alle nye, og det er jo så ca. 40.000 om året, men det hjælper jo ikke de som får nej overalt.

Årsagerne er flere:

  1. Bankerne har voldsomme krav på sig om KYC og siden hvidvaskkontrol. Alene at tage ny erhvervskunde ind, med alle de krav der er til KYC, er omkostningstungt og æder let det, som mange banker max kan få for kontoen i starten.
  2. Hvidvask lov der kræver alt der ikke kan redegøres for umiddelbart SKAL indberettes til hvidvask kontrollen (bagmandspolitiet enkelt forklaret), uden at informere kunden.      Det gjorde de mere end 60.000 gange sidste år.
  3. Ret mange nye - er væk året efter og det hele var spild af tid, også for banken.

Jeg går ind for en lov - som for mig skal sikre, at;

Alle med CVR i DK skal have ret til en basal bankkonto.

  1. Denne må koste - hvad ministeriet og FinansDanmark kan enes om, ud fra omkostninger skal være mindst fuldt dækkede  mit gæt er 3-4.000 kr for en basiskonto med hævekort og Nets/PBS - og så mulige tillæg for yderligere kort, udlandsbetalinger mm
  2. Siger banken nej skal det være skriftligt og begrundet, og kunden skal kunne anke til statsligt ankenævn - som kan enten godkende afslaget eller, kræve ny vurdering af banken.

Jeg synes det ser ret fornuftigt ud, det ministeren taler om at arbejde efter.

En anden sag er, at jeg tror hele debatten og en evt. kommende lov, vil gøre det dyrere og dyrere med en sådan konto,

Da banker dermed jo skal tage måske yderligere nu 5-10% usikre kunder ind, kunder som har mange kontanter eller i brancher med notorisk mange sorte penge.
Det kommer de til at fordele ud over alle erhvervskonti. I princip ER det med i det vel etablerede allerede, så der jeg ser et større problem er nok i, at et krav om revisor erklæring på alt materiale/budget som kræves til godkendelsen i banken. Det vil let koste 5-10.000 kr og hvis de så også, som allerede Jyske og flere andre banker, kræve revisor på det årlige regnskab, ja så løber det jo let op.

Det går altid sådan, at intet kommer gratis, og det her kommer ALLE der i dag let får en konto enten gratis eller til 35 kr om måneden, får nok en højere omk. Specielt de nye, som nok er dem man mest ville hjælpe med forslaget.

Man kan jo se til Lunar som tager 3000 kr for en basiskonto - og de taber jo masser af penge, så det er ikke helt let at starte erhvervsbank med alle de krav. Jeg tror derfor ikke den bliver billigere sådan en lovpligtig konto.

Vil man vide hvilke brancher der har det svært med ny bank, er det med her i LINK

Og her er gode råd inden du søger i LINK her.

Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

 

HUSK AT CHECKE INDHOLDSFORTEGNELSEN I MIN BLOG SOM DETTE LINK 

 

SE MEGET GERNE MINE 6 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE.
DER ER LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB SIDEN HOS SAXO

MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

 

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Introduktion Til REGNSKAB” – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

 

Facebook

 




Ingen kommentarer:

Send en kommentar

all advertising as comment is spam and will not be allowed

Søg i denne blog