lørdag den 27. november 2021

Honorar - eller CVR uden moms, eller CVR med moms - Hvad gør du med skat?

                                   

Lad mit slå fast: Det er IKKE FRIVILIGT om du vælger at være honorarmodtager som person, eller selvstændig med CVR.

Det afhænger helt af OM du faktisk er selvstændig, eller om du bare har en arbejdsgiver - eller selv vælger, at der ikke skal indberettes ferie, barsel, ATP osv, fordi det du udfører, faktisk ER lønmodtagerarbejde. 

Honorar som CPR person kan du modtaget i princip uanset hvad, så længe der er tale om enkelt stående opgaver, samlet under 50.000 kr moms grænsen og din arbejdsgiver indberetter honoraret til skat.

Selvstændig med CVR er der langt flere krav til arbejdet for. Rammer du galt, og skat ser det ved kontrol af dig eller arbejdsgiveren, så vil det kunne koste begge parter ganske dyrt, og være omgåelse af kildeskattelov m.m. Vær derfor sikker på at, du ikke bare har en "arbejdsgiver" der omgår alle regler, ved at kræve du skal have CVR.

I slutningen af dette, er der er link, du kan bruge til at vurdere, om dit forhold er lønmodtager eller arbejdsgiver rent faktisk, men her ser vil lige overordnet på skatten og momsen ved de tre former - CPR honorarmodtager, CVR uden moms (PMV) og CVR med moms, personlig virksomhed eller ApS

HONORARMODTAGER:

Honorar modtager betyder, at du er CPR og her SKAL det firma der betaler dit honorar ALTID indberette din indtægt som honorar til skat på dit CPR nummer.
Du skal så kontrollere rubrik 12 selv og, har betaler ikke indberettet, har du pligt til at gøre betaler opmærksom på fejlen og selv få det korrigeret.


CVR UDEN MOMS

Har du CVR uden moms (et PMV), så SKAL betaleren, hvis denne er et firma, stadigt indberette det til skat på dit CVR nummer.


Denne indberetning, som sker samme sted som honorar indberettes i e-indkomst, er alene til SKAT kontrol men, du skal selv føre fuldt regnskab uden moms og  - selv indberette resultat i udvidet selvangivelse. 


CVR MED MOMS 

Hvis du har CVR med momsregistrering, så fakturerer du med moms - og firmaer betaler din faktura, uden at skulle foretage sig yderlige til skat.

Det skal være momsregistreret, så snart du kan forvente at ramme 50 t på nogen 12 mdr periode = normalt ved 4.000 per måned senest, da du eller kan skulle af med moms af alt du har modtaget inden + en bod på samme beløb = noget der ligner halvdelen af hele indtægten tabt alene grundet manglende momsregistrering.

Som momsregistreret fører du regnskab og indberetter moms hvert kvartal det første ca 1,5 år

Du skal klart bruge et regnskabsprogram - f.eks. www.dinero.dk og, du udfylder så årsopgørelsen som udvidet årsopgørelse hvis du er personlig virksomhed (enkeltmands eller I/S) eller i årsrapport og selskabs selskabsselvangivelse, hvis du er et ApS.

Her i LINK er hvilke rubrikker den selvstændige med personlig virksomhed skal benytte i udvidet årsopgørelse: 

Her har du link, hvor du kan læse hvilke betingelser der adskiller lønmodtager, honorar og selvstændig. Det er en helt samlet vurdering ud fra disse kriterier, SKAT bedømmer ud fra. Læs link her.

Håber det kan hjælpe de mange der roder lidt med, om de skal ansættes, have honorar, betales som selvstændig med og uden moms - og husk - det er IKKE frivilligt hvad man vælger.

Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

 

HUSK AT CHECKE INDHOLDSFORTEGNELSEN I MIN BLOG SOM DETTE LINK 

 

SE MEGET GERNE MINE 8 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE.
DER ER LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB SIDEN HOS SAXO

MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

 

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

 

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

 

”Jeg vil være SELVSTÆNDIG" Alt om at stifte og drive Enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S, samt selskaber som IVS og ApS

 

Introduktion Til REGNSKAB – en begynderbog om regnskab og bogføring

 

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

 

"ApS" Alt om anpartsselskaber

 

”IVS” – Om at stifte og drive Iværksætterselskab - IVS

 

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

 

 Facebook råd og   GOOGLE BUSINESS MED TILBUD

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

all advertising as comment is spam and will not be allowed

Søg i denne blog