fredag den 17. marts 2017

Praksis ved salg af anparter internt mellem ejerne

Hvordan gør jeg, hvis jeg skal sælge mine anparter til min partner i selskabet, eller hvis jeg vil købe min partners andel?
En af de klare fordele, ved at drive firma i selskabsform, hvis man er mere end en ejer er, at det er relativt ukompliceret at sælge eller købe hinandens andele.
Det siger sig selv, at man skal finde enighed om prisen, men så længe vi taler om "ikke nært forbundne parter (som f.eks. far og søn), så må man skattemæssigt frit sætte den pris man vil. Hvad et lille firma kan være værd, kan man læse mere om i DETTE LINK
Lad mig også lige slå fast, at man må ikke "forære" anparter væk til en "makker" der har arbejdet med i selskabet som ulønnet, som en slags "tak for indsatsen" I det tilfælde skal værdien ansættes helt korrekt ud fra en lang række kriterier, indholdende goodwill mm, og det vil være klogt at tage en økonomi person ind til hjælp. Værdien skal, hvis overdragelsen gives som "tak for hjælp/arbejde" angives til skat svarende til løn helt enkelt.
Det er vigtigt at sikre, om ejeraftalen som ALLE bør have, siger noget om, hvorledes en part i et selskab skal tilbyde sine anparter til de øvrige parter, så man ikke begår fejl i forhold til de aftaler. Læs om EJERAFTALE I LINK.
Skatten ved salg:
Man beskattes af gevinst = det man får i pris minus det man selv havde købt for - eller oprindeligt investeret i kapital. Gevinst beskattes som aktieindkomstbeskatning og tab kan trækkes fra i anden personlig indkomst, til værdi af aktieindkomst, så længe vi taler om ikke noterede selskaber.
Hvis anparterne ejes privat betales 27% af al gevinst op til 51.700 kr (2017 skat) og 42% af al gevinst over de 51.700 kr. For ægtepar er grænsen dobbelt. Tab fratrækkes med samme skatteprocent. Vær opmærksom på, at udbytter og gevinster fra salg, f.eks og af helt almindelige børsnoterede aktier jo regnes med.
Hvis anparterne ejes i selskabsform f.eks ved at man ejer dem via et holdingselskab, så kan gevinsten som udgangspunkt havne i holdingselskabet uden skat - dog kommer skatten jo lige så snart man som person skal have pengene, men det kan udskyde skatten og gøre det muligt at benytte gevinsten til anden investering.
Så kommer vi til det rent praktiske. I er blevet enig om en pris - og så skal I:
 • Udfærdige en lille simpel handelsaftale - en lille børsnota. Person A køber xx antal anparter af person B, ialt svarende til x% af selskabet yyyy CVR nr til samlet kroner xxxx - dato og begges underskrift.
 • Pengene overføres med fordel via netbank, så betalingen er let at dokumentere.
 • I bør så checke vedtægterne for evt ændringsbehov f.eks checke om tegningsret skal ændres (der står måske i dag noget der viser i er flere ejere) og i så fald afholde generalforsamling som skal uploades ved ændring af tegningsret.
 • Ændre ejerbog som ligger på selskabets adresse. I streger helt enkelt den tidligere ejer over i hånden eller via computer med overstreg og skriver den nye ind nedenunder. Dermed kan man følge hvordan ejerskabet har ændret sig over tid.
 • Ændre offentlige ejerregister ved at logge ind på virk.dk
 • Hvis den der sælger var med-direktør, så skal denne naturligvis afmeldes som direktør. Check, at der stadigt står en anden person som dirketør (f.eks den der køber).
 • Se om lovpligtig arbejdsskadeforsikring som SKAL dække jer begge uanset løn/omsætning kan blive nedsat, hvis du er alene tilbage i selskabet.
 • Undersøg, om sælger har påtaget sig et økonomisk personligt ansvar. Typisk kan der være underskrevet en selvskyldnerkaution over for banken eller/og kreditorer, og her skal alle disse forpligtelser forhandles bort inden handlen.
 • Se om I bør aftale, at sælger, inkluderet i prisen for anparterne, i en eller anden periode efter salget, skal forpligte sig til ikke at drive konkurrerende virksomhed, og aftal skriftligt dette sammen med en mindste bod for et evt. brud på sådan en aftale. Her vil det være klogt at tage en jurist med ind over aftalen da sådanne aftaler let kan vise sig ugyldige, hvis ikke der er taget en lang række hensyn.
 • Sælger skal angive gevinst eller tab af anparterne som aktieindkomst i selvangivelsen.
 • Køber gemmer bare sin handelsnota evt. sammen med udskrift af netbank overførelsen til når køber en gang i fremtid sælger eller lukker og skal angive gevinst/tab på anparterne.
Sælger er så fra salget er gennemført fri af ansvar for noget selskabet foretager efter salget, men naturligvis ikke for handlinger under den tid sælger var ejer.

Husk altid, at "gør det selv arbejde" kan spare penge, men lige så let kan vise sig at koste penge. En god økonomi person (ofte revisor) eller jurist/advokat vil ofte tjene sig selv ind mange gange, både i sparede bekymringer og penge.

God vind med overdragelsen.
Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

SE MEGET GERNE MINE 8 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE MED LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB. MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

Dette er links til alle bøgerne – og du kan se indholdsfortegnelse inden du beslutter dig.

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Jeg vil være SELVSTÆNDIG" Alt om at stifte og drive Enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S, samt selskaber som IVS og ApS

Introduktion Til REGNSKAB – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”IVS” – Om at stifte og drive Iværksætterselskab - IVS

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Søg i denne blog