Det er vigtigt, at inden man i ”panik” vælger at lukke en virksomhed - at overveje alle muligheder. Det kan være rekonstruktion eller det kan være overdragelse til andre ejere som er del af løsningen.
LUKKE PERSONLIG VIRKSOMHED - ENKELTMANDS ELLER I/S:
En lukning betyder derfor, at man skal overdrage alle aktiver og evt. goodwill.
Du skal angive moms efter de normale frister - op til sidste dag med CVR
Du skal angive udvidet selvangivelse for året, hvis du nogen del af året har drevet virksomheden.
All aktiver skal ud af virksomheden - se afsnittet herunder.
Også dette link til skat er godt
Salg af aktiver til en selv til markedspris + moms
Reglerne frem til midt 2021 er, at moms skal kun betales til og med år 5 efter købet. Momsen nedskrives med 20% per år og er helt væk efter 5 år (i det 6 år efter anskaffelsen)
1. juli 2021 er reglerne for udtagningsmoms = privates udtagning af aktiver fra virksomheden ændret:
Efter de nye regler skal der altid betales udtagningsmoms af markedsværdien af aktivet på det tidspunkt, hvor dette overføres til privatsfæren. Det gælder altså, uanset om aktivet ved overførslen har været ejet i tre, syv eller elleve år.
Er der tale om en bil, vil markedsprisen kunne findes ved opslag på bilbasen.dk, mens der for andre aktiver typisk vil kunne findes brugtpriser på andre handelsplatforme.
IT og telefon fra samme år, skal man regne med, at måtte tage ud til ikke langt fra købspris, men kodeordet er - markedspris, som man så skal kunne påvise ved f.eks. udklip fra DBA og andet.
Du kan læse mere om regler fra 1/7-2021 her i link
Undtagelse er investeringsgoder købt til en værdi af over 100.000 kr ex moms - men her er lidt mere kringlede regler, så har du sådanne aktiver ved lukning, så gør dig selv en tjeneste, at bruge revisor. (momslov § 43/44)
Varelager købes ud til indkøbspris + moms hvis det er til en selv eller en ikke momsregistret. Her foretages ikke nedskrivning
I lukke-rubrikken hos virk/skat skal man idag skrive beløbene ind og her ses skats tekst til dette i sin helhed - omhandlende moms del af et sådan køb:
"Skriv i rubrik 5a og 5b, hvad der sker med maskiner og andre driftsmidler, herunder biler, med en købspris på under 100.000 kr. pr. enhed:
Oplys salgsprisen uden moms i rubrik 5a, når du som led i et samlet eller delvist virksomhedssalg sælger maskiner og andre driftsmidler, herunder biler, til en anden momsregistreret virksomhed
Når du privat beholder maskiner eller andre driftsmidler, som har været i virksomheden, skal du betale 25 procent moms af købsprisen. Du beregner din købspris ved at reducere anskaffelsesprisen med 20 procent pr. påbegyndt regnskabsår efter købsåret. Din beregnede købspris oplyser du i rubrik 5b.
Dernæst skal du beregne 25 procent moms af købsprisen opgjort i rubrik 5b og registrere beløbet i rubrikken Salgsmoms på momsangivelsen."
Salg til trediepart - til den pris man kan få og uden moms hvis trediepart er momsregistreret.
Sælges aktiver samlet - eller i samlede grupper, til momsregistrerede der vil videreføre ens "firma", så skal aktiver sælges uden moms, så man ikke selv får moms at indberette, og køber til gengæld heller ikke købsmoms
Sælger skal inden 8 dage efter overdragelse så informere told og skatteforvaltningen om den nye ejers navn og adresse, samt om salgsprisen for de overdragne aktiver. (ML § 8 stk 1 4. pkt.
Evt goodwill beregning ved virksomhedomdannelse eller salg til eget selskab:
Evt virksomhedsomdannelse
Regnskab efter lukning udarbejdes, moms indberettes og resultat indberettes til skat i udvidet selvangivelse.
Mange får problem med at de ikke kan se ting i e-boks og andet, efter en lukning - så husk at checke ALT da digital signatur for virksomheden slutter ved lukning.
LUKNING AF INTERESENTSKAB – I/S
Her følger skats tekst direkte fra deres link - til enkeltmands - som god vejledning fra LINK:
Forskudsopgørelse (kun for personligt ejet virksomhed)
Frem til midten af september kan du registrere din virksomhed som lukket ved at sætte flueben i feltet Er du ophørt med virksomhed i år eller tidligere end i år?Efter midt september kan du først sætte flueben, når du får din forskudsopgørelse for det nye år. Den får du i november.
Alle rubrikkerne står i afsnittet Selvstændigt erhvervsdrivende og udligningsordning for kunstnere.
Skatteregnskab og avanceopgørelse
Som en del af skatteregnskabet skal du lave en avanceopgørelse. Det er en skattemæssig opgørelse af fortjeneste eller tab på de ting, du selv har taget ud af virksomheden eller har solgt til andre, for eksempel computere, varelager, møbler, biler og maskiner.
Sælger du ejendomme, skal du også opgøre fortjenesten eller tabet på det tidspunkt, hvor du sælger ejendommene.
Fortjenesten eller tabet skal du oplyse på selvangivelsen.
Selvangivelse
Momsregnskab
Hvis virksomheden lukkede midt i en momsperiode, skal du indberette og betale sidste gang, når perioden slutter. For eksempel ved ophør 15. juni, så skal moms opgøres sidste gang 30. juni.
Har du solgt eller selv beholdt computere, varelager, møbler, bygninger, biler, maskiner eller andre aktiver, påvirker det dit momsregnskab.
Sælger du tingene til andre, skal du opkræve moms, hvis du sælger dem enkeltvis. Sælger du din virksomhed samlet, er det uden moms, og du skal opgøre den moms, der samlet overgår til køber. Beløbet skal oplyses ved afmeldelsen på virk.dk eller hos SKAT.
Beholder du ting fra virksomheden, skal du tilbagebetale for meget fratrukket moms. Denne moms afskrives over fem år med 20 pct. om året.
Sælger du tingene videre til en anden virksomhed, der er registreret for det samme som din, er det dem, der skal betale momsen tilbage.
NemID
DER ER LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB SIDEN HOS SAXO.
MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:
”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk
"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften
”Introduktion Til REGNSKAB” – en begynderbog om regnskab og bogføring
”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag
"ApS" Alt om anpartsselskaber
”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S
Angående hjemtagelse af aktiver i forbindelse med lukning af enkeltmandsvirksomhed. Hvordan skal man forholde sig, når den dokumenterede markedspris efter indhentning af tilbud ligger betragteligt under en købspris beregnet på baggrund af momsgrundlaget? Hvilken af tre nedenstående modeller bør eller kan man i så fald vælge at benytte:
SvarSlet1) Selv at hjemtage afskrevne aktiver til dokumenteret markedspris + moms (beregnet på baggrund af dokumenteret markedspris), eller:
2) Selv at hjemtage aktiverne til dokumenteret markedspris + kunstig høj moms (beregnet på baggrund af oprindelig moms nedskrevet med 20% pr år over en periode på fem år), eller:
3) Er man nødsaget til selv at hjemtage aktiverne til en kunstig høj købspris og moms (beregnet på baggrund af den oprindelige moms nedskrevet med 20% pr år over en periode på fem år).
Med venlig hilsen
anonym