Hvordan får man lige en ny investor ind - sådan rent praktisk, er et ofte set spørgsmål.
Dette er ikke en videnskabelig artikel om alle muligheder, men en forklaring, til de mange, som slet ikke rigtigt kender emnet.
Lad mig starte med at sige til de nok mange af jer, som ønsker en ny medejer ind, som tak for en indsats denne skal yde for jer, at den går ikke. Du kan ikke "lønne" en IT person, eller hvad det måtte være, ved at give ham nye anparter eller nogle af dine egne, som tak for arbejdet, uden det udløser almindelig skat af løn for værdien.
Der kan laves medarbejderaktiver for eksisterende medarbejdere, men ellers skal en ny investor ind, ved at tage penge op af lommen, og ikke ved at udføre arbejde.
I personlig virksomhed er svaret kort, at der kan man ikke rigtigt få en investor ind. Man kan låne penge personligt men ikke afgive en del af sin virksomhed til en investor. Så skal der i stedet, som minimum, stiftes et Interessentskab (I/S) så I bliver flere ejere. Her kan I så hver støde det ind i vil - via jeres mellemregninger, så det er stadigt ikke rigtigt en investor
Investor kan man få ind i et selskab, f.eks. et ApS eller et A/S
Her kan vi så tage de tre mest almindelige måder:
1: Der foretages en kapitaludvidelse. Det betyder, at investors penge går ind i selskabet som kapital, og øvrige ejere modtager ikke disse penge.
Her kan man operere med overkurs, så de nye andele bliver dyrere end de oprindelige, men jeg forklarer blot helt enkelt, at hvis I er 2 ejere der i dag har investeret 20.000 kr hver - i et selskab med 40.000 kr anpartskapital, så skyder den ny investor f.eks. nye 20.000 kr ind i selskabskapital, så den går op til nu 60.000 kr i alt, og I ejer så nu alle 3 for 20.000 kr af selskabet. Selskabet fik penge ind og I fik ikke noget som ejere.
Da man ofte vil ønske, at den ny investor skal give mere for sin tredjedel end vi selv gav ved stiftelsen, så vil man operere med overkurs og - evt. med forskellige aktieklasser. Det skal du ikke som gør det selvperson rode med, i så fald gå til revisor. Man må ikke operere med underkurs.
Der skal generalforsamling til, for at vedtage kapitaludvidelsen og den skal bekræftes via bank jurist eller revisor - og korrekt registreres i Erhvervsstyrelsen (virk.dk)
2: Investor køber andele fra de som ejer andelene i dag (eller nogle af dem). Selskabet får ikke penge ud af det, ejerne får pengene.
Her går jeg ud fra et eksempel, hvor I igen har et selskab til 40.000 kr som er 20.000 fra hver af jer. Hver anpart koster 1 krone.
Nu sælger i så for 6.666 kr hver, så I har 13.333,33 tilbage hver, og den ny investor køber disse 6.666 kr anparter fra hver af jer, og står så også med 13.333,33 kr i andele, i alt stadigt 40.000 kr samlet selskabskapital.
I kan naturligvis også sælge jeres anparter til den ny til en langt højere pris per anpart, men så han stadigt i antal anparter jo blot ejer en tredjedel.
Det kræver ikke vedtægtsændringer, og sælges til samme pris man stiftede til, udløses ikke skat, sælger man med tab, har man fradrag for tab på aktieindkomst uregulerede aktier og sælger man med gevinst, skat på aktieindkomst.
Det er også muligt, at investor ikke kan få sikkerhed i noget større, men alligevel tror så meget på jeres projekt, at det er værd at låne penge til, mod en - ofte - ganske stor præmie ved tilbagebetaling af lånet.
Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes
ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.
HUSK AT CHECKE INDHOLDSFORTEGNELSEN
I MIN BLOG SOM DETTE LINK
SE MEGET GERNE MINE 8
E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE.
DER ER LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB SIDEN HOS SAXO.
MANGE AF DEM KAN SPARE DIG
PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:
”START-UP" Komplet
iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for
virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og
siden som uundværligt opslagsværk
"Grundbog til dig der vil
være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende
skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle
virksomhedsformer - stiftelse og hele driften
”Jeg vil være SELVSTÆNDIG" Alt
om at stifte og drive Enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S, samt selskaber som IVS
og ApS
”Introduktion Til REGNSKAB” –
en begynderbog om regnskab og bogføring
”Fradrag” Generelt
om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag
"ApS" Alt
om anpartsselskaber
”Personlig virksomhed” Om
at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S
”IVS” – Om
at stifte og drive Iværksætterselskab - IVS
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
all advertising as comment is spam and will not be allowed