mandag den 24. september 2018

Moms ved blandet momspligt og momsfri aktivitet - LønsumDette er en kort gennemgang af, hvordan man håndterer, hvis man i samme CVR har både momspligtige aktiviteter, som f.eks. webshop salg af varer, og måske ikke momspligtig aktivitet som en eller anden form for sundheds behandler.

Du må selv søge dig frem til, OM du er momspligtig eller ikke.


Når du har både momspligtig og ikke momspligtig aktivitet, bør du optimalt anvende et regnskabsprogram der kan køre afdeling/sags/dimensioner - så du kan skille din omsætning let

I alle fald:
  1. Alle udgifter der alene hører til din momspligtige aktivitet har du fuldt momsfradrag for
  2. Alle udgifter der alene hører til din momsfrie aktivitet har du intet momsfradrag for
  3. Alle udgifter der hører til begge, skal du dele momsmæssigt.

Punkt 1 og 2 giver nok sig selv . Punkt 3 får du forklaret her:

Udgifter du anvender blandet, lad os for nemhed skyld vælge  - Printerpapir husleje o.l - Disse udgifter skal deles, så dit momsfradrag i % svarer til fordelingen af din omsætning, momspligtig og ikke momspligtig.

Den fordeling kan du jo det første år kun skønne så godt som muligt og forventer du 50/50 fordeling, ja så trækker du kun halv moms fra det som hører til den momsfrie aktivitet.


Resten af momsen bliver så bare en del af udgiften, som du så har normalt fradrag for.

Fra 2024 skal man under  hele året, frem til 31/12, anvende samme foreløbig momsprocent, som opgøres som følger:

  • Hvis den endelige fradragsprocent for det foregående regnskabsår er opgjort på tidspunktet for årets første momsindberetning, skal denne bruges som foreløbig fradragsprocent i hele det indeværende regnskabsår
  • Hvis den endelige fradragsprocent for det foregående regnskabsår ikke er opgjort på tidspunktet for årets første momsindberetning, skal den endelige fradragsprocent for året før det foregående regnskabsår bruges i hele indeværende regnskabsår.

    LÆS mere i link om den regel

Når året er gået, så skal du altid fordele omsætningen præcist procentmæssigt, og hvis det nu viser sig, at det blev 75/25 med altså kun 25% af omsætningen hørende til de momsfrie, ja så så har du trukket for meget moms fra da du trak halv moms fra. Du skal nu regulere den moms så du flytter den moms du har trukket fra meget fra, bort fra købsmoms, og over på udgiften. Derved får du reguleret det, i den moms du angiver for sidste kvartal det år.

Det er bla.a her afdelings/sags/dimensions regnskab er nyttigt, så det er let at se hvad du hidtil har gjort momsmæssigt.

Det afgørende er, at du får reguleret således, at årets samlede momsfradrag bliver fuld momsfradrag for det der hører til momspligt, intet momsfradrag for det der hører til det momsfrie, og så momsfradrag der præcis svarer til fordelingen mellem de to aktiviteters omsætning, for det der bruges blandet.

Næste år bruger du så forrige års procent fordeling, da den jo har vist sig god, men stadigt skal du ved årsafslutning korrigere, så procent fordelingen af momsfradrag svarer til omsætningens fordeling - præcist

Ofte vil du være lønsumpligtig og skulle betale lønsumsafgift hvis din aktivitet ikke er momspligtig.

Du skal registrere dig for lønsum når din lønsumsafgiftspligtige omsætning overstiger 80.000 kr per år.

Godt LINK fra skat til LØNSUMSPLIGT


Som nævnt, kan du så have bøde momspligtige og lønsumspligtige aktiviteter i samme firma.

Du skal stadigt først momsregistres når du kan forudse din momspligtige aktivitet kan overstige 50.000 kr per 12 mdr (som nævnt ved 4000 kr per måned som mit forslag) MEN du skal regnskabsmæssigt op dele dit regnskab så det fremgår hvilken del af omsætninger der er lønsumspligtig og hvilken del der måtte være momspligtig. Kun hvis du også er momsregistreret skal du lægge moms på den del, og har momsfradrag for den del. 

Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

 

HUSK AT CHECKE INDHOLDSFORTEGNELSEN I MIN BLOG SOM DETTE LINK 

 

SE MEGET GERNE MINE 6 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE.
DER ER LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB SIDEN HOS SAXO

MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

 

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Introduktion Til REGNSKAB” – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

 

Facebook

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

all advertising as comment is spam and will not be allowed

Søg i denne blog