tirsdag den 11. september 2018

For mange IVS lukker

Dette er ikke et indlæg MOD Iværksætterselskaber, men faktisk lidt tværtimod, en lille "opsang" til en del af ejerne om at tage sig sammen.

Det skader ALLE IVS over en kam, når IVS har langt flere lukninger end andre firmaformer.

Mange, de fleste, lukkes tilmed ved tvangslukning, og det skyldes ofte, at ejerne ikke indleverer regnskab, og - når de så sendes til tvangslukning, ikke vil bruge revisorpenge på at få selskabet genoptaget (krav om revisor) men hellere smider startkapitalen på - ofte 1 krone - væk, og bare starter nyt,


Jeg har set en kendt jurarådgiver som netop i 2017 OG 2018 ikke indsendte regnskab til tiden. I 2017 blev det reddet med et sent regnskab og genoptagelse men når det skete igen i 2018 kan det ikke genoptages. 3 dage efter det blev sendt til opløsning i 2018 var der et nyt IVS oprettet med næsten samme navn. Det siger lidt om manglende seriøsitet

Nå det var lidt statistik i skulle have


Det viser, at pt er 7,4% af alle IVS der ikke tidl år er opløst, sendt til tvangsopløsning mod 0,7% af ApS der er i normal drift.

Det viser også at 4,5% af alle IVS der ikke tidl er lukket, pt er under konkursbehandling mod 1,4% af ApS

Endeligt viser det, at lægger man de IVS der tidl. år ER lukket ved tvangslukning og konkurs til, så kommer vi op i knapt 20% eller hvert 5 IVS på de kun 4,6 år selskabsformen har eksisteret.

Se vi i stedet på alle stiftede er trækker alle normal drift fra, så får vi samme billede. Her er medregnet alle som er lukket frivilligt ved likvidation og erklæring.
IVS har eksisteret 4,6 år, ApS i 44,6 år og man  kan se, at deler vi de lukkede ud på antal år og holder dem op mod alle stiftede, ja så får vi


Jeg har lagt denne til på opfordring af en der mente, at der lukkede lige så stor procentdel af eksisterende ApS som eksisterende IVS per år, og selv om det er en lidt "sjov" måde at regne på, over så lang en periode som 45,6 år for ApS og 4,6 for IVS, så siger den jo stadigt lidt om, at IVS ikke kan hævde, at der lukkes procentvis lige så mange ApS heller i den regnemåde.

Det tyder meget klart på, at ejerne af IVS dels tager langt større risiko, hvilket nok er naturligt da de ofte har meget lidt at tabe, men det viser også, at ejerne af IVS er langt mindre omhyggeligt med f.eks. at indlevere regnskab,

Det sidste kan skyldes, at selskabet går så dårligt, at man vil af med det, og i alle fald er det jo sådan, at loven er skruet så fjollet sammen, at sender man det selskab til tvangsopløsning, ved slet ikke at aflevere regnskab, så slipper man for alle bøder for at indsende regnskab for sent.

Bøden udløses alene når  man pligtskyldigt for det sene regnskab ind, men giver man helt pokker i regnskabet, så bortfalder bøden og ejerne kan stifte nyt IVS samme dag for 1 krone, imens skifteretten for samfundets regning opløser det gamle, ofte med lidt gæld til skat og moms og andre.

Her kunne loven let ændres til, at bøden for et forsent afleveret regnskab falder uanset selskabet opløses. Bøden/boden er jo i forvejen en der udstedes personligt og ikke til selskabet, men trods det, at både selskabsstyrelsen og erhvervsminister kender til denne lov OG problemerne, sidder alle på hænderne og gør ingenting.

Resultatet kan godt en dag blive, at hele loven om IVS skal ændres, og i alle fald er det her og nu til stor skade for alle veldrevne IVS, og for alle nye IVS der skal stiftes og skaffe sig bankkonto og leverandører, at SÅ mange eksisterende ikke drives tilstrækkeligt seriøst.

Det er urimeligt, at det måske en dag ikke skal være muligt, at få stiftet et selskab med så lav kapital, eller være en selskabsform der ses dybt ned på, alene fordi en række lykkeriddere ikke har ansvar nok til at føre regnskab og moral nok til ikke bare at lade selskaberne sejle i deres egen sø, så snart de taber lysten eller ser deres ene krone er tabt i alle fald.

SÅ forslag til enkle ændringer der kunne fjerne incitament til at lade tvangslukke:
  1. Bod for manglende regnskab skal falde også ved tvangslukning, den er i forvejen personlig.
  2. Ejere der lader tvangslukke skal betale gebyr til skifteret og skat for den administration, 6000 kr som bod kunne svare til samfundets udgift ved den form for lukning.
  3. Ejer af tvangslukkede selskaber må ikke stifte nyt før tidligst 3 mdr efter - eller måske først når skifterettens behandling var afsluttet.

Til alle jer der driver IVS seriøst, og I er heldigvis klart flest - thumbs up herfra - Forsæt det gode arbejde og god vind med jeres forretninger

Skulle nogen have fået lyst til at vide mere om IVS og hvordan man driver det sikkert - så kig evt ind i IVS som ebog eller paperback - Det burde kunne forhindre nogle utide lukninger.

SE MEGET GERNE MINE 7 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE MED LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB. MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

Dette er links til alle bøgerne – og du kan se indholdsfortegnelse inden du beslutter dig.

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

”Jeg vil være SELVSTÆNDIG" Alt om at stifte og drive Enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S, samt selskaber som IVS og ApS

Introduktion Til REGNSKAB – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”IVS” – Om at stifte og drive Iværksætterselskab - IVS

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S


vh John Hannover


Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

all advertising as comment is spam and will not be allowed

Søg i denne blog