fredag den 19. januar 2018

AUB - Skal du af med penge hvis du ikke har elever?

Ny lovgivning omkring Arbejdernes UdannelsesBidrag.


Mange modtager i disse dag brev om, at hvis de ikke har elever, så risikerer det at skulle betale store beløb (ca 27.000 kr for hver elev de mangler) til AUB.

Jeg kan også se, at mange tror de bliver hårdt ramt i deres ganske lille, ofte enmandsvirksomhed. Det er IKKE tilfældet.

Ordningen er vedtaget af et stort flertal fra regering, opposition, fargbevælgelse/LO og arbejdsgiverforening/DA som del af treparts forhandlinger.

Formålet er at sikre, at der uddannelse nok elever til faguddannede fag. I Juli 2017 manglede 12.440 elever en praktikplads, og resultatet vil blive mangel på faglærte, hvilket igen vil betyder store vanskeligheder for de virksomheder, der skal bruge faglærte.

Koldt vand i blodet. Hvis du er en ganske lille virksomhed, måske kun dig selv eller med  nogle få ansatte, rammes du slet ikke 

Der er en målratio, som er forskellig fra branche til branche, men som typisk ligger omkring 0,05 elev per ansat faglært. Det betyder ret overordnet, at man skal op over 20 - 30 faglærte før man komme i betragtning, og i mange brancher vil f.eks 100 faglærte ansatte føre til, at man skal have 3 elever. Har man 25 time faglærte fuldtidsansatte, så har man nok en løn til disse på små 9 mio, og så har man nok en rimeligt mulighed for at klare en betaling på 27.000 kr for evt ikke at tage elever

Hele formålet er faktisk, at beskytte de mange små mestre, som tager en praktikelev ind, selv med forholdsvis få faglærte ansatte og selv står med en række udgifter, og så ofte mister eleven til en eller anden stor arbejdsplads efter elevtiden.

Kan man som større arbejdsplads IKKE få praktikelever ind, så kan man søge om nedsat betaling, når man kan vise pladsen har været opslået i 90 dage uden success.

Samtidigt nedsættes den alm. betaling til AUB via ATP systemet, så de små virksomheder faktisk får en besparelse.

Har man flere elever end ens målratio, så får man til gengæld en præmie udbetalt.


Der er med andre ord tale om en solidarisk ordning, som skal sikre, at store arbejdspladser betaler ind, hvis de ikke tager elever mens små slipper eller kan se en mindre besparelse. 

Hele formålet er, at få uddannet faglærte nok, ved at der skabes praktikpladser til eleverne.

Du kan i DETTE LINK selv beregne om DU skal tage elever, både ud fra almindelig branche norm og ud fra dine helt egne talJeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

SE MEGET GERNE MINE 8 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE MED LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB. MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

Dette er links til alle bøgerne – og du kan se indholdsfortegnelse inden du beslutter dig.

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Jeg vil være SELVSTÆNDIG" Alt om at stifte og drive Enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S, samt selskaber som IVS og ApS

Introduktion Til REGNSKAB – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”IVS” – Om at stifte og drive Iværksætterselskab - IVS

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

all advertising as comment is spam and will not be allowed

Søg i denne blog