lørdag den 18. januar 2020

Moms for begyndereMomspligt - hvornår indtræder den?

For at arbejde med moms, skal man være momsregistreret, og pligten til registrering sker når det er åbenlyst man vil overskride 50.000 kr i omsætning på 12 mdr i træk. Det er med andre ord ikke en bundgrænse men man skal registrere, så snart man ved man VIL komme over de 50.000 kr på enhver 12 mdr periode.

Ofte vil man kunne bruge tommelfingerreglen om, at man bør momsregistrere sig, når man rammer omkring 4.000 kr om måneden i omsætning, og ser en vis stigning. Da vil det kunne ses som åbenlyst, at man vil ramme de 50.000 kr.

Ikke momspligtig - hvad så?:

Som ikke momspligtig må man IKKE fakturere noget som helst med moms og heller ikke trække moms fra noget som helst indkøb - når man VED man holder sig under grænsen på 50.000 kr for enhver 12 mdr periode, eller fordi ens aktivitet kunne være momsfri - .

Det betyder, at man i forhold til at sælge til private personer, kan være lidt billigere, netop fordi man ikke skal lægge moms på. Ved salg til momsregistrerede har det ingen betydning, da disse jo bare trækker den betalte moms fra igen.

Ved salg til momsregistrerede vil det derfor ofte være klogt, frivilligt at momsregistrere sig.


Alle ens køb skal bogføres som udgift inkl den moms der er på regningen, ligesom man vil få moms ved køb fra udlandet.

Uanset momspligt eller ikke, og uanset CVR og firma eller ikke, SKAL du føre regnskab og gemme alle bilag 5 år, samt opgive dit resultat til skat.

Momspligtig - hvad er der så af pligter?

Som momspligt skal du:
 1. Føre regnskab over alt moms
 2. Lægge moms på alt det momspligtige salg.
 3. Det inkluderer også al porto/fragt og al kørsel du fakturerer kunderne
 4. Trække moms fra dine køb men KUN når momsen klart fremgår af regning fra en dansk momspligtig leverandør
 5. Angive importmoms ved al import men IKKE betale det som udgift, hvis du har importeret til din momspligtige aktivitet. Mere om import/eksport senere.
 6. Angive dit salg til f.eks. EU og udenfor i særlige rubrikker ved momsangivelsen
 7. Angive moms, i starten hvert kvartal og efter startår + næste år, normalt per kvartal
 8. Du skal angive moms også selv om den er 0 - i 0-indberetning

Moms er ikke en del af firmaets resultat:

Moms er ikke en del af en virksomheds resultat. Moms er noget man betaler ved køb og opkræver ved salg, men de indgår ikke i virksomhedens resultat. De indgår i "status" og skal bare ses som beløb de momspligtige opbevarer for skattevæsenet og indbetaler.

Man betaler derfor heller ikke skat af sin moms, den er ikke en del af resultatet.

Man skal også altid kun tænke priser, køb og salg uden moms, når man vil beregne fortjeneste.

Moms skal altid bogføres og angives ud fra fakturadato

Helt uanset betaling eller ikke, skal moms angives, og kun ved konstateret tab kan den tilbageføres. Momsen bogføres altid på den dato fakturaen har, uanset fakturaen er betalt eller ikke.

Du har aldrig momsfradrag hvis ikke moms fremgår:

Der er ALDRIG momsfradrag for køb af noget som helst, som ikke kommer fra en dansk momsregistreret virksomhed og hvor momsen tydeligt fremgår af fakturaen. 

For at du har momsfradrag - så skal moms fremgå af en faktura der er udstedt til dit firma/CVR - som egentlig fuld faktura, hvis beløbet er over 3.000 kr (eller kan bon benyttes)
Link til skat om dette se momsbekendtgørelsen § 82

Der er to hovedformer for alm. dansk moms:

Salgsmoms som pålægges selve varens pris og som alle momsregistrerede sælgere skal indbetale til skat.
Det er i virkeligheden slutkunden der betaler momsen hvis slutkunden er en privatperson. Alle momsregistrerede kunder trækker jo bare momsen fra som købsmoms.


Købsmoms som momsregistrerede fratrækker deres salgsmoms, og dermed betaler 
momsregistrerede forskellen mellem købs og salgsmoms.

Købsmoms må kun fratrækkes når man har modtaget en regning fra et dansk CVR momsregistreret firma og momsen fremgår af regningen. Man må aldrig selv "beregne" moms af noget som helst. 

Du kan også skulle have penge udbetalt af moms, ved at du har købt for mere end du har solgt for, eller f.eks. hvis du f.eks eksporterer meget til områder uden moms. Her vil du kunne have momsfradrag for dine køb, men ikke skulle lægge moms på dine salg.Ikke al købsmoms kan fratrækkes. Her må man sætte sig ind i reglerne på andet vis, men eks kan moms fra drift af hvidpladebiler aldrig fratrækkes, uanset den fremgår af regning, ligesom der er begrænsninger ved repræsentation, bespisning, hotel, gaver med mere. 

Har du mere salgsmoms end købsmoms, så betaler du ind, og har du mere købsmoms end salgsmoms, får du moms retur forudsat det er erhvervsmæssigt drevet (mere for at forstå man ikke må momsregistrere en hobby)


Hvor der er fuldt momsfradrag og hvor der er kvart eller slet ikke noget momsfradrag, vil klart fremgå af bogen FRADRAG som link. 

Momsen angives: 
Ved at man logger på skat.dk med sin virksomhed eller selskabs nemID og under punktet moms angives både købs og salgsmoms, samt evt anden moms såsom importmoms, ligesom de angivne rubrikker udfyldes.

Momsen beregnes på denne måde - hvis man skal lægge til - eller trække moms ud af et beløb:

Momsen tillægges varens pris med 25%. En vare der uden moms koster 100 kr., skal således sælges for 125 kr. inkl. moms.

Kender man i stedet prisen inklusiv moms, så regner man modsat ned med 20%, En vare der med moms koster 125 kr - regnes der minus 20% fra = 25 kr, og den har så kostet 100 kr. uden moms

Standard forventning er, at salgsmoms vil være højere end købsmoms, og får man konstant penge retur, vil moms kunne reagere og kræve begrundet regnskab.

Husk altid at tilmelde moms til automatisk betaling


Du skal selvklart betale til tiden MEN heller ikke for tidligt. Skat må ikke beholde dine penge hvis du betaler for tidligt, så betaler du mere end 5 dage før fristen, så får du pengene retur. Opdager du ikke det, så risikerer du bod for at mangle at betale.
Sørg derfor altid for at tilmelde dig automatisk betaling.  Det er fint forklaret her af SKAT


DETTE NÆSTE AFSNIT KAN MAN SPRINGE OVER HVIS MAN KUN HANDLER I DANMARK OG KUN NYE VARER - ellers kommer der her mere om:

Moms ved import og eksport:

Der er faktisk lidt mere end de to former, nemlig importmoms og enkelte danske varer som kan ha omvendt betalingspligt. Importmoms vedrører kun når man importere varer som man kan læse mere om HER OM IMPORTMOMS

Der er også en speciel BRUGTMOMS man kan bruge hvis man handler brugte varer, med specifikke fakturakrav og andet. Klik på linket for brugtmoms hvis det er noget du skal bruge. Kort beskrevet:

 1. Salg til private og firmaer i Danmark: Moms på
 2. Salg af varer til private i EU: Moms på
 3. Salg af ydelser til private i EU: Moms på for hvert EU lands momstakst. SE her
 4. Salg til momsregistrerede i EU: Ikke moms på, men teksten "Reverse charge" på fakturaen som betyder, at modtager selv skal angive momsen i sit land. Angives som EU salg på hver kundes momsnummer og i rubrik B i momsangivelsen
 5. Salg til private og virksomheder uden for EU - Ikke moms på - angivelse i rubrik C

Mere om salg til kunder i EU her fra SKAT EU
Mere om salg uden for EU her fra SKAT eksport udenfor EU

Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

 

HUSK AT CHECKE INDHOLDSFORTEGNELSEN I MIN BLOG SOM DETTE LINK 

 

SE MEGET GERNE MINE 6 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE.
DER ER LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB SIDEN HOS SAXO

MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

 

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Introduktion Til REGNSKAB” – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

 

Facebook 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

all advertising as comment is spam and will not be allowed

Søg i denne blog