søndag den 11. august 2013

Banklån - investor


Mange nye iværksættere stiller spørgsmålet: Skal jeg vælge banklån eller investor.

Ofte vil svaret, til en der lige står over for at starte op, være: Ingen af delene, men lad os se på mulighederne:


INVESTOR:

Du skal ikke forvente at finde en investor, hvis du starter på en idé. Investorer kræver generelt, at du har sat ting igang. De vil se, at du har kræfterne til at allerede have fundet kunder, skabt omsætning, og bruger din egen tid 100% på projektet, og de vil ikke betale din løn eller andet - du skal selv kunne lægge dig selv 100% i projektet.

En investor vil generelt bruge ganske megen tid på at sætte sig ind i det konkrete projekt og vurdere potentialet. Investorer vil også generelt være et dyrere alternativ end et banklån/en kassekredit - man vil generelt skulle afgive ejerforhold og miste megen indflydelse.

Der er mange muligheder i forhold til en investor. Det vil ofte være som et lån, og ofte med en langt højere rente end bankrente - simpelthen fordi investor er smart nok til at bedømme, at banken nok allerede har sagt nej, og derfor ser risikoen og vil have en ordentlig mulighed for indtægt, for at påtage sig den risiko banen ikke vil røre ved.

Der er mange kombinationer når vi taler investor, men ofte vil indflydelse på driften af virksomheden være et krav.

Det sker ofte i form af enten et medejerskab (for selskaber) eller en "royalty" hvor investor skal ha en vis % af overskuddet, og da % af overskuddet jo kan være elastik i metermål set med investorøjne, hvis ikke denne har ganske stor kontrol med resultatet, så vil det ofte være meget vanskeligt, eller rent ud sagt umuligt, for personlige virksomheder. 

Du får generelt kun en investor med ind hvis du driver dit firma i selskabsform (ApS)

SKAL/SKAL IKKE:

Man kan overordnet sige, at det er klogt at have sparet op selv til at klare f.eks. et års drift uden penge til sig selv. Gæld til bank eller andre, er dræbende for mange og, er det som kan ende helt galt, hvis ikke tingene udvikler sig som man håber. Uanset investor eller bank, så er det af stor betydning, at man kan vise, at man kan leve mindst et år, og arbejde på projektet, uden man lever af investors penge.


Omvendt: Hvis man virkeligt har projektet, så kan et lån/investering jo speede processen meget op. Man kan få købt lager, ansat folk og hvad ved jeg MEN: Rigtigt mange start-ups lever jo netop på, at stifteren er supersikker på sit projekt, og overvurderer man sig selv, så er det meget risikofyldt.

Mere om at søge investor HER I LINK


BANKLÅN:

Du skal regne med, at du IKKE får banklån, med mindre du har sikkerhed at tilbyde. Her taler vi sikkerhed som er 100% lånet værd, hus eller andet - ellers får du som ny virksomhed et NEJ.

De vil oftest til virksomheder gives som tilsagn om en kassekredit. En kassekredit vil normalt indebære et maksimumloft for hvor meget man må trække på kreditten. For mange, vil der være en provision at betale, f.eks. 1% af af det loft man er bevilget (eller en anden %) så har man et loft på 100.000 kr, så betaler man 1.000 kr om året, uanset man bruge kreditten eller ej.
Dertil vil der være en rente på det beløb man rent faktisk udnytter - idag ofte mellem 6 og 14%

En kassekredit vil oftest være udformet sådan, at banken kan annullere den med rimeligt varsel, og ofte ret kort varsel, som et såkaldt "anfordringslån". Det er noget man skal ha sig for øje. Jeg har set en del, der bliver meget overraskede over at den bevilgede kassekredit med ret kort varsel opsiges.

Kassekreditten giver god frihed ved at have et måske ganske højt loft, uden at man betaler den høje rente af hele beløbet, hvis den ikke udnyttes. Det kan være en fordel frem for et fast lån.

Naturligvis kan man søge et fast lån - få en rente der minder om kassekreditten og få hele beløbet udbetalt på en gang, men så har man jo også rente af det fulde beløb. Faste lån vil så ofte ha en tilbagebetalings aftale tilknyttet, som angiver hvornår lånet skal være tilbagebetalt

I langt de fleste tilfælde, vil man blive mødt med krav om forretningsplan, driftsbudget og likviditetsbudget for at komme i betragtning. Her er det vigtigt ikke bare at se det som et "tosset" krav, men bruge det aktivt til virkeligt at gå egen forretningsplan og budget igennem med en tættekam. De som går galt, er oftest nogen der ikke har været realistiske i egne forventninger.

Hvis man driver virksomheden i selskabsform som ApS o.l., skal man forvente, at banken vil kræve selvskyldnerkaution = man hæfter personligt for lånet.

Flere råd om at få en god indgang til banken HER I LINK

SE OM IKKE DU KAN STARTE OP UDEN INVESTOR ELLER BANKLÅN

Det bedste du kan gøre for dig selv er, at stifte uden at skulle have hverken investor eller banklån ind over.  Start med små udgifter - lad indtægterne finansiere udgifterne efterhånde som de kommer, og hav selv penge klar, til den periode hvor der ikke er indtægter.

Brug egne penge og få eventuelt hjælp af den nærmest familie. Køb kun det nødvendige, og vent med det sjove, til indtægterne kan dække det.

Start gerne om aftenen og i weekender og fritid, sideløbende med studie eller andet arbejde der kan dække dine egne udgifter, så du har lidt sikkerhed når du går "all in".


Bevis, at din ide kan holde vand, at der kan komme både omsætning og overskud ind, inden du drømmer om flere penge ind i projektet.

Du skal have budget og forretningsplan 100% klar og kunne præsentere den for investor eller bank - Du skal føle dig 100% sikker på dine tal og dine planer - ellers vil hverken bank eller investor være med - så brug tid på at skabe total klarhed.

Hvem er jeg (tydelige beskrivelse af dig/jer som ejere)
Hvor er jeg (Hvad er mit udgangspunkt - hvor langt er jeg nået)
Hvor vil jeg hen (Hvad er det endelige mål med hele projektet)
Hvordan kommer jeg derhen (Hvilke midler bruger jeg - skaber salg, penge - osv)
Hvornår venter jeg at ankomme (Hvornår tror jeg selv på jeg når de forskellige delmål)

SE MEGET GERNE MINE 8 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE MED LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB. MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

Dette er links til alle bøgerne – og du kan se indholdsfortegnelse inden du beslutter dig.

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Jeg vil være SELVSTÆNDIG" Alt om at stifte og drive Enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S, samt selskaber som IVS og ApS

Introduktion Til REGNSKAB – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”IVS” – Om at stifte og drive Iværksætterselskab - IVS

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

all advertising as comment is spam and will not be allowed

Søg i denne blog