mandag den 17. januar 2022

SKATTEFRI ANPARTSOMBYTNING


Dette er for de, som har et eksisterende driftsselskab, som enten ApS eller A/S - og som ønsker et holdingselskab som ejer skudt ind imellem i stedet.

Det er en øvelse man kan foretage, via statsautoriseret revisor, som flytter ejerskab af et selskab fra en eller flere personer, til fremover at være ejet af et holdingselskab, ejet af samme personer.

Formålet vil generelt være det samme som hvis holdingselskabet var stiftet fra start som ejer - så er du i tvivl, om holdingselskab overhovedet er vigtigt for dig, så kan kort nævnes, at de klare fordele ligger i beskyttelse mod de alvorligste konsekvenser af en evt. konkurs i datterselskabet, ligesom det man være en fordel ved indtræden af nye ejere. 
Ulempen er de ekstra omkostninger til holdingselskabet, bankkonto der ofte koster en del, lovpligtig arbejdsskadeforsikring af direktøren uanset løn og omsætning, samt måske omkostninger til regnskab med sambeskatning i holdingselskabet. Lang mere om fordele og ulemper ved holdingselskaber HER I LINK.

Når ombytningen er gennemført, så har du fået indskudt et nyt holdingselskab mellem dig selv og driftsselskabet. Det sker ved, at du ombytter de andele du ejer i driftsselskabet inden, med ny andele i et helt nyt jomfrueligt holdingselskab.

Du skal eje mere end 50% af anparterne/aktierne i det oprindelige driftsselskab.

Ombytningen skal ske skattepligtigt (ved salg af værdierne) eller skattefrit. Det er vigtigt, at du får en god vurdering af, hvad der betaler sig for lige dit selskab og dig. 

Du skal ikke bare stifte et nyt holdingselskab og så sælge dine anparter eller aktier fra dig som person, til det nyoprettede holdingselskab. Det vil kunne udløse betydelig skat, hvis ikke det sker til helt korrekt værdi, og det omfatter jo, at alle værdier skal frem i det gamle driftsselskab, alt der måtte være afskrevet men forsat faktisk har værdi OG, al goodwill som kommer fra f.eks. kundelister mm.

Det er handelsværdien til en helt tredje køber der skal ligge til grund for vurderingen. Er der ikke værdier af betydning - ud over den oprindelige stiftelseskapital (ofte 40.000 kr), så kan ombytningen ske skattepligtigt. Det er her det er klogt at få det vurderet af en kyndig.

Hvis der er værdier af større betydning, vil øvelsen så normalt gå via skattefri ombytning, men revisoren kan rådgive dig i valget, og kan så føre dig gennem hele øvelsen.

Du står i dag f.eks. som ejer af SMART APS og nu byttes så anparterne i SMART APS ud med nye anparter i nye HOLDING X ApS, og du ejer nu HOLDING X ApS - og dette holdingselskab ejer nu SMART APS der kører uændret videre.

Revisor vil klare det hele, men du kan læse mere i detaljer i SKATS redegørelse HER I LINK 

God vind med det.

Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

 

HUSK AT CHECKE INDHOLDSFORTEGNELSEN I MIN BLOG SOM DETTE LINK 

 

SE MEGET GERNE MINE 6 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE.
DER ER LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB SIDEN HOS SAXO

MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

 

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Introduktion Til REGNSKAB” – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

 

Facebook råd


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

all advertising as comment is spam and will not be allowed

Søg i denne blog