mandag den 3. juni 2019

Fradrag for uddannelse  1. Ejere af personlig virksomhed - der jo ikke står som ansatte, kan ikke modtage fradrag for ny uddannelse.
  2. Nyere skattepraksis - og ligningslovens § 31 - giver mulighed for fradrag for ny uddannelse til ejere af selskaber der står som ansat - under visse forhold
  3. Fradrag for selskabsejere gives som fradrag i selskabet, og som nævnt, hvis rent erhvervsmæssig relevant uddannelse, uden det medfører personlig skat af betalingen
  4. For ejere af selskaber vil jeg stærkt tilråde, at man beder om bindende svar, da det vil være meget dyrt, dersom skat ser det som maskeret udbytte/løn.
  5. Fradraget gives i selskabet, og kan jo så som sådan kun udnyttes, via overskud som får modregnet underskuddet fra uddannelses perioden i efterfølgende år.
  6. Der skal have været klar drift og aktivitet i selskabet inden, har der ikke været det, anses det ikke for en driftsomkostning, og dermed ikke fradrag
  7. Der må ikke ske modregning i løn for modtageren
  8. Du har således ikke glæde af fradraget likvidt i form af penge under uddannelsen, men måske/formentlig - som modregning i kommende års overskud.
Reglen er reguleret i Ligningslovens § 31 som LINK 

Generelt gælder, at der ikke er fradrag for ny viden og uddannelse i personlig virksomhed, men kun for nødvendigt viderekursus til eksisterende uddannelse.

Det betyder f.eks. at der ikke er fradrag for et kursus i neglemanicure for en frisør, da negle ikke hører under frisøruddannelsen, men - der er fradrag for relevant opfølgningskursus i hårfarvning for frisøren.

I selskabsform er skat dog gået over til, at se ejer som egentlig ansat, og dermed give fradrag for for selskabet, uden det medfører skat for ejeren/den ansatte, forudsat det ikke kan ses som havende en personligt formål.

Det må vi forudsætte betyder, at uddannelsen alene tages af hensyn til selskabet og fører til en indtjening i selskabet 

Hvis Skattestyrelsen anser betaling som betaling af privat udgift = udlodning eller lønindtægt, skal det beskattes. Det afgøres ud fra en konkret vurdering, så vil du i selskabsform, lade selskabet betale ny uddannelse, så er mit råd klart - Bed om bindende svar fra skat - alt andet kan være hundedyrt.

Man skal også være opmærksom på, at man - hvis man er nystiftet med selskabet til formålet - så fortabes egenkapitalen naturligvis, og man skal holde generalforsamling og tage korrekt seriøs stilling til dennes genetablering.
I IVS form skal der være 40.000 kr samlet bundet kapital per 15/4-2021 - og dermed jo ikke samlet underskud frem dertil. 

Endeligt skal man sikre sig, at man kan få en bankkonto, hvis selskabets første år peger på underskud.

Skat erhverv har skriftligt givet mig følgende svar som stadigt mest peger på NEJ
Såfremt hovedaktionæren tager en videreuddannelse og lader selskabet betale for uddannelsen, vil hovedaktionæren som udgangspunkt blive beskattet af udgiften som maskeret udbytte og der vil ikke være fradragsret i selskabet. 
Der kan være tale om yderligere løn, som hovedaktionæren beskattes af og selskabet får fradrag for, men det kræver at der foregår en aktivitet i selskabet og at lønnen ikke større end, hvad der normalt vil udbetales en fremmed direktør for samme arbejde.
------------------------------

Denne afgørelse fra skat kommer ind på spørgsmålet, i bindende svar - dog ansættes en anden, lønnet, direktør under orloven i dette fald, og dermed var direktøren jo ikke eneste ansatte under uddannelsen og - nyansættelsen viste selskabets behov - ligesom det må have været i aktiv drift med visse indtægter, der både kunne lønne ny adm.dir og betale uddannelse.

BRUTTOLØNSORDNING hvor den ansatte går ned i løn, imod arbejdsgiver betaler uddannelse, er gennemgået godt af BDO i LINK her

------------------------------

Her følger en samtale mellem en spørger - og @skattefar - en revisor kyndig spørger, som sjovt nok vælger @skattefar - formentlig for at få et hurtigt svar


"@AAftenbakke

Hej igen :). I forlængelse af mit tidligere spørgsmål, er der så nogen øvre grænse for hvor stort et beløb der kan fradrages når selskabet betaler uddannelse for ejeren i henhold til Ligningslovens § 31? Er der altid fradrag for selskabet når betalingen er skattefri for modtager?
7:51 AM - 2 Jun 2019

@Skattefar
Replying to @AAftenbakke
Nej, der er ikke ingen beløbsmæssig grænse.
Der er altid fradrag for udgiften, uanset om det er løn eller uddannelse, der bliver betalt for. Spørgsmålet er om, det er skattepligtigt eller skattefrit for modtageren.^Simone

@AAftenbakke
Tak for svar. Så jeg kan altså I princippet starte et selskab, ansætte mig selv, og så bruge de første 5 år på at tage en erhvervsrelateret videreuddannelse på selskabets regning, med fuldt fradrag for selskabet og skattefrihed for mig?


@Skattefar
Som udgangspunkt ja.
Men hvis Skattestyrelsen anser betaling som betaling af privat udgift = udlodning eller lønindtægt, skal det beskattes. (Svar er som altid vejledende)
Det afgøres ud fra en konkret vurdering. Du kan anmode om et bindende svar, hvis du ønsker en afgørelse
---------------------
Og endeligt svar fra Skattestyrelsen til mig selv:

Hej John:
Det vil altid være en konkret vurdering om, der er tale om en uddannelse, der skal beskattes ved modtageren. Dette afhænger af omstændighederne. Der må således ikke ske modregning i lønnen ved betaling af en uddannelse.


Hvis der er tale om en driftsomkostning for et selskab, er dette fradragsberettiget, men dette afgøres også efter en konkret vurdering. 

Udlodninger er således ikke fradragsberettigede. Hvis der ikke er nogen aktivitet i selskabet, er der ikke tale om en driftsomkostning. 


KONKLUSION KLART - KØB BINDENDE SVAR FRA SKAT HVIS DU VIL PRØVE AT GÅ NED AF DEN VEJ.
'
Jeg blogger af interesse og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller mangler i mine indlæg, som ikke skal erstatte egentlig direkte rådgivning

SE MEGET GERNE MINE 8 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE MED LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB. MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

Dette er links til alle bøgerne – og du kan se indholdsfortegnelse inden du beslutter dig.

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Jeg vil være SELVSTÆNDIG" Alt om at stifte og drive Enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S, samt selskaber som IVS og ApS

Introduktion Til REGNSKAB – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”IVS” – Om at stifte og drive Iværksætterselskab - IVS

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Søg i denne blog