torsdag den 20. april 2017

Bliv ikke snydt af "investor"

Mange oplever, enten helt uopfordret - eller fordi de har skrevet lidt på Amino eller en i en facebook gruppe, at de kunne overveje at få en investor ind, at de får ganske så kreative henvendelser.

Når man søger investor - eller får uopfordrede henvendelser, så skal man være MEGET omhyggelig med at checke investor. Derfor her lidt godt gode råd til at undgå at blive snydt.

Tro endelig ikke, at det kun er investor der skal checke dig, du skal være lige så omhyggelig med at gennemchecke investor, og ikke risikere, at ende med at være udsat for et "finansielt SCAM"Helt kort vil jeg altid råde til at checke hvad investor kommer med af baggrundsoplysninger om sig selv. 

Kommer der kun et fornavn? Er deres e-mail en gmail/hotmail og tilsvarende, så skal der tændes nogle gul/orange lamper.

Et typisk trick der benyttes, kan være, at man først har en ret interessant kontakt. Det er for at man skal bide på krogen. Der lægges madding ud.

Næste kan så være, at investor beder om, at man demonstrerer sin eksistens og seriøsitet, ved at indsætte et mindre beløb på investors konto, for at "bekræfte sin interesse (spiller lidt på google og andre der bruger det til at bekræfte ægthed). 

Det vil så ofte blive fulgt op af flere krav/ønsker. Påstanden vil være, at de skal dække deres omkostninger ved deres undersøgelser og egne kontakter ind. 

Betal ikke noget ind på en konto uanset hvad.

Her tændes advarselslamperne:


  1. Investor har en hotmail eller gmail adresse
  2. Investor er ikke at finde i CVR.dk eller proff.dk - under sit fulde navn
  3. Investor har ikke en større linkedin profil
  4. Investor kan i det hele taget ikke findes for det gode på internettet og, måske en søgning på navnet tilmed kunne vise, at andre har fundet problemer.
  5. Investor vil have dig til at sende penge til en konto, så han kan se du er ægte inden han overfører et større beløb.
  6. Altid lyder alt for godt til at være sandt.
----------
Man må også relativt tidligt i forløbet få klarhed over hvor langt man er fra hinanden. 

Spiller man beløbsmæssigt overhovedet på samme banehalvdel?

Du tænker måske i 50.000 DKK. De vil op i meget større beløb, eller du skal bruge 1 mio og de vil stille med 20.000 kr. Her man man ofte mærke, om der er muligheder eller ikke.

Er investors krav i det hele taget rimelige? Vil de som et eksempel fra "Børsen" i ugens løb dels have meget høje renter (måske 40-60% p.a.) og samtidigt stille krav om f.eks. 10% af virksomheden - og måske tilmed som option investor kan vælge selv at tage som alternativ i 5 år. 

Det er dyrt at få en investor på ofte - helt generelt langt dyrere end et banklån, men der skal være grænser i sagens natur. Er du i tvivl, så find nogen i dit netværk der kan læse med over skulderen.

Du bør for start afklare, hvad investor vil. 

Er det en ren passiv pengeanbringelse for at få en høj forretning eller er det en investor der vil have indflydelse OG måske tilmed indtræde i en bestyrelse eller i driften for at påvirke selskabet og vil investor så helst have ejerandel? 

Begge dele kan være absolut seriøst nok, men ved at afklare det, får man et godt indtryk af, om der er seriøsitet bag.

Sproget skal gerne være "autentisk" - uanset dansk, engelsk eller andet, og ikke lyse langt væk af google translate.

Visse lande KAN være mere risikable end andre - Malta, Dubai - med vanskelige forhold for at vide hvem man har med at gøre, og sågar med en vis risiko for, at investor ud over renten, er ude på hvidvask, hvor man som modtager KAN få vanskeligheder. Fravælg sådanne, hvis du er spor i tvivl.

Det er klart, at en dansk investor for mange vil være langt nemmest at kommunikere med og foretage baggrundscheck på.

Har man et godt forhold til sin bank eller har man andre eksterne rådgivere, som har lidt forstand på investorer, så kan man tage dem med i bedømmelsen på et tidligt tidspunkt.

Måske banken tilmed siger - NEJ det er alt for dyrt men med det materiale du fremlægger her, så vil vi da godt overveje et lån mod at xxxx

Endeligt så må referencer i spil. Det er ikke altid helt let for en investor at give referencer til hvem og hvor investor har har skudt penge ind, da der ofte er fortrolighed.

De fleste egentlige investorer kan dog normalt godt henvise til nogen 3. personer - som man så naturligvis skal checke. 

Check også gerne deres formelle forhold - og hvis de driver deres investor virksomhed i selskabsform af den ene eller anden art, så check det selskab så godt du kan, via f.eks gratis regnskaber fra www.cvr.dk. Er det som person, så søg personen i CVR.dk og se om der er noget at finde og google navnet.

Når du føler der er en seriøs kontakt, og du ved hvem du har med at gøre, så lad være med at tro du kan holde hele dit projekt hemmeligt, indtil investor har underskrevet fortrolighedserklæringer med mere. 
Du skal være forberedt på, at investor på sin side forventer at du er åben om dine tanker og at du virker velforberedt ned til mindste detalje. 

Hav forretningsplaner og budgetter klare.

Det er ikke ret mange scam henvendelser der alene vil have til formål at nappe en idé fra dig, det er i hovedsagen penge de er ude efter.

Jeg har skrevet en del om hvad investor forventer - og det kan du læse mere om i DETTE LINK

God vind med projektet - der er heldigvis en god del seriøse og ærlige investorer.

Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

SE MEGET GERNE MINE 8 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE MED LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB. MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

Dette er links til alle bøgerne – og du kan se indholdsfortegnelse inden du beslutter dig.

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Jeg vil være SELVSTÆNDIG" Alt om at stifte og drive Enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S, samt selskaber som IVS og ApS

Introduktion Til REGNSKAB – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”IVS” – Om at stifte og drive Iværksætterselskab - IVS

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

all advertising as comment is spam and will not be allowed

Søg i denne blog