mandag den 20. februar 2017

SE nummer og P nummer


Mange driver enkeltmandsvirksomhed, måske som webshop, men vil så gerne have en helt anden type samtidigt. Det går jo ikke, da man kun kan have én enkeltmands, men det kan løses med flere SE numre i samme CVR. Lad mig straks sige, at det administrativt TUNGT, så ofte skal du se, om ikke du kan have flere brancher i samme CVR uden at skulle dele op. Mere om det her - bygget på skats materiale med mine tilføjelser:
CVR-Nummer: 
CVR nummer registreres i erhvervsstyrelsen, og det står for det Centrale Virksomheds Register.

Når du stifter et kapitalselskab, f.eks IVS eller ApS, eller en personlig virksomhed eller forening der skal registreres for skatte- og afgiftsmæssige pligter (fx moms eller A-skat), skal det registreres med et CVR-nummer. Virksomheder, foreninger m.v., som optages i CVR, kaldes for juridiske enheder. 
Ofte stifter man CVR ud fra, at man forventer at komme til at omsætte for over 50.000 kr på enhver 12 måneder periode frem og tilbage regnet. På det tidspunkt, hvor dette måtte være åbenlyst, SKAL man nemlig momsregistreres. For at blive det, skal man have CVR
Nogle virksomhedsformer som frivillige foreninger og personligt ejetmindre virksomhed - PMV kan registreres, selvom man ikke har pligt til det, men alene fordi man har brug for et CVR-nummer til fx at:
 • identificere sig selv som virksomhed
 • få en NemKonto til erhverv
 • få en NemID medarbejdersignatur
 • få adgang til Digital post til virksomheder
 • indgå aftaler som en juridisk person frem for som en fysisk person.
Forskellen mellem CVR som personlig virksomhed, og som selskab, IVS eller ApS f.eks. er stor.
Det kan du læse meget mere om her i LINKET

P-Nummer: 

Hvis et CVR - som juridisk enhed, har aktiviteter på flere adresser, skal den have underliggende produktionsenheder med hvert sit p-nummer for hver adresse. P nummeret fås ved at logge på firmaets profil i erhvervsstyrelsen virk.dk.
Produktionsenheder (p-enheder) skal registreres på den eller de fysiske adresse(r), en virksomhed drives fra. 
Et p-nummer er et ti-cifret nummer, der entydigt repræsenterer p-enheden. Et p-nummer er altid knyttet til et CVR-nummer.
Alle juridiske enheder fødes med én tilknyttet produktionsenhed, der har samme stamdata som den juridiske enhed. 
Hvis en virksomhed har aktivitet på flere adresser, skal den oprette flere p-enheder. Der skal være beskæftigelse på adressen, der mindst svarer til en fuldtidsansat, før der skal registreres en p-enhed.
P-enheder bruges til:
 • Udregning af kørselsfradrag for de ansatte på enheden
 • Afregning af evt. renovationsafgift
 • Kontrolbesøg fra fx fødevaremyndigheder eller Arbejdstilsynet
 • Evakueringsplaner
Tilknytning af produktionsenheder og/eller flere brancher
Hvis en virksomhed har aktiviteter inden for flere forskellige brancher på samme adresse, kan der registreres flere p-enheder på adressen. Når man registrerer en ny p-enhed, kan man kun vælge mellem brancher, der allerede er registrerede på den tilknyttede juridiske enhed. 
Hvis en virksomhed skal have forskellige brancher på dens p-enheder, skal der altså først registreres bibrancher på CVR-nummeret.
En ny branche skal først registreres, når aktivitetens omsætning udgør mindst 10 % af den samlede omsætning og mindst 30.000 kroner om året.
Har du behov for mere viden om P numre, bør du søge yderligere hjælp.
SE-nummer: 

Hvis du driver forskellige forretninger under den samme juridiske enhed, - samme CVR men gerne vil adskille aktiviteternes momsregnskaber, kan du oprette administrative enheder, der identificeres med SE-numre. SE nummeret fås ved at logge på firmaets profil i erhvervsstyrelsen virk.dk.
SE numre er administrative enheder, der bruges af SKAT til at opdele en juridisk enheds momsregnskab.

Et SE nummer er således et undernummer til dit firmas overordnede CVR nummer. Disse to virksomheder skal hver især udarbejde regnskab momsmæssigt - men indberetter skattemæssigt som ET CVR.
Et SE-nummer er et otte-cifret nummer, der entydigt repræsenterer den administrative enhed.
Én person kan stifte og eje mange kapitalselskaber og kan være fuldt ansvarlig deltager i mange interessentskaber, men kan kun eje én enkeltmandsvirksomhed. Af en årsag, vil SE numre ofte ses netop i enkeltmandsvirksomheder, hvor ejeren ikke kan eje flere enkeltmands.
Hvis den selvstændige ønsker at drive flere enkeltmandsvirksomheder, skal det gøres som forskellige aktiviteter under samme juridiske enhed og CVR-nummer. 
Nogle ønsker at have adskilte momsregnskaber til de forskellige aktiviteter, og det kan de få ved at registrere en administrativ enhed hos SKAT.

Administrative enheder er ikke en del af CVR. Hvis du får oplyst et CVR-nummer, som du ikke kan finde i CVR på Virk, kan det være, det er et SE-nummer. 
Betegnelserne SE-nummer og CVR-nummer bliver tit blandet sammen, og det er der gode grunde til:
 • Da CVR blev dannet, blev alle SKATs virksomheder med SE-numre direkte overført til CVR (en virksomheds SE-nummer blev nu blot kaldt et CVR-nummer i stedet, men nummeret var det samme)
 • SE-numre og CVR-numre er ens bygget op
 • SE-nummeret bruges til momsafregning. CVR-nummeret på en juridisk enhed bruges også til momsafregning.
Kan du ikke finde et "CVR" nummer, så vil årsagen derfor ofte være, at det er et undernummer - nemlig et SE nummer, som du ikke kan slå direkte op i CVR.dk

Du kan med fordel, hvis du skal have flere SE numre, søge yderligere oplysninger hos erhvervsstyrelsen eller økonomisk rådgiver. Det er klart, at flere SE numre, med hver sin moms, giver ekstra administration. Omvendt giver det jo mulighed for helt regulært at køre flere brancher, også som enkeltmands, og have separat moms. Det ligger også lidt i den kendsgerning, at for at der skal være fradrag for en udgift, så skal den være taget for at få en modsvarende indtægt.

Du kan således ikke som udgangspunkt bare trække udgifter og moms fra en transportvirksomhed i indtægter som du f.eks har, ved at yde konsulentvirksomhed inden for IT. Dette løses fint med SE numre og selvstændig moms og regnskab.

Personlig virksomhed opretter SE nummer ved at logge ind som virksomhed i startblanketten - Linket er i skrivende stund dette

Selskaber som ApS registrerer SE via startblanketten, som i skrivende stund er dette link.

Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

 

HUSK AT CHECKE INDHOLDSFORTEGNELSEN I MIN BLOG SOM DETTE LINK 

 

SE MEGET GERNE MINE 6 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE.
DER ER LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB SIDEN HOS SAXO

MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

 

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Introduktion Til REGNSKAB” – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

 

Facebook

 

2 kommentarer:

 1. Jeg har tænkt at oprette et APS kan mit se nummer komme med i APS sammen med mit CVR nummer Har selvstændig virksomhed personlig ejet virksomhed i øjeblikket med 2 firmaer i samme branche med adskilt regnskab

  SvarSlet
 2. Nej dit SE og CVR fra en personlig ejet virksomhed - med adskilt regnskab via SE kan ikke køre videre i et ApS (heller ikke hvis det bare var simpelt CVR)- Skattemæssigt kan du omdanne med skatteudskydelse, men du får nyt CVR og SE og skal forny alle aftaler

  SvarSlet

all advertising as comment is spam and will not be allowed

Søg i denne blog