søndag den 4. oktober 2015

Crowdfunding

CROWDFUNDING 
INDSAMLING AF MIDLER FRA STORE GRUPPER 


Crowdfunding er en relativ ny måde at finansiere en virksomhed, et event, en kunstbegivenhed og andet på.

Jeg skal ikke her komme ind i alle detaljer, bare give en hurtig gennemgang af dette begreb og - linke til skats glimrende gennemgang til slut i indlægget.

Crowdfunding er en metode, til at rejse kapital gennem alt fra netværket, venner, kunder og almindelige interesserede personer og virksomhed i en stor bred masse.

Der benyttes oftest sociale medier eller direkte crowdfunding platforme til at præsentere den idé eller det projekt man ønsker at skaffe midler til.

Du skal ikke ud og finde enkelt investorer, business angels, men du skal stadigt sikre en præsentaion - et "Pitch" som fanger brede masser nok til, at de vil investere i projektet.

Investeringerne er ofte små beløb fra enkelt investor, ofte ned til mellem 50 kr og 500 kr max.

Investorer går ind i projektet uden at blive ejere generelt, men deres modydelse er dels, at de er med til at sætte noget spændenede igang, og du vil ofte skulle tilbyde dem f.eks. dit produkt gratis så snart du har det ude, eller en billet til showet eller andre former for belønning for deres vilje, til at give et mindre tilskud.

I modsætning til at finde investorer, hvor man arbejder med en meget begrænset personmængde, så giver Crowdfunding lejlighed til at komme ud til en meget stor folkemængde.

Din opgave er først og fremmest, gennem dit "Pitch" at præsentere projektet, så rigtigt mange mennesker kommer til at tro på det - og gerne skabe mulighed for interaktion og for at de som investerer, kan følge dit projekt nøje. De skal gerne kunne følge med i, hvordan kampagnen forløber, hvad samles ind, hvor langt er du nået.

En fordel ved Crowdfunding er også, at du kan benytte det til en tidlig markedsføring af hele projektet til brede grupper. 

Du vil også normalt skulle give deltagerne mulighed for at interagere med dig, og stille spørgsmål til dig vedr. projektet. Herved får du ofte god mulighed for at justere dit projekt.

Fundraising er ikke løsningen på alle fremtidige projekters finansiering. Det kræver et absolut interessant projekt og det kræver, at du kan få rigtigt mange til at tale om det, sprede nyheden, og kan give dem nogle små modydelser, som sammen med deres fulde tillid til, at du du sætter i gang vil blive en succes, kan få dem til at spytte i kassen.

Der er en række forskellige former for Crowdfunding - som skats gennemgang faktisk klarer fint men lige kort:

Donationsbasseret funding er når de som betaler giver deres penge/funding som ren gave, og de som deltager ikke får fradrag for deres bidrag. Overordnet vil bidragene være skattepligtige for modtager - men se skatte linket nederst, for det forklarer det på fin vis.

Funding baseret på modydelse - Reward-basseret, er funding, hvor modtageren giver de som skyder penge ind, en ydelse eller et produkt til gengæld for deres deltagelse. 
Det kan være at de får dit produkt tilsendt på første dagen, eller en billet til dit show, eller den første DVD eller CD udgivelse. Det svarer skattemæssigt til salg af produktet og beløbsgrænsen følger de helt almindelige regler for evt. momspligt ved forventet omsætning/salg over 50.000 kr på en hver 12 mdr periode. Se igen skattelinket nederst.

Lånebasseret funding - siger lidt sig selv. De som skyder ind skyder beløbet ind som lån og vil få rente og dermed mulighed for pengene tilbage. Der findes visse finanstilsynsgodkendte fonde. Formen er ikke ret almindelig her i Europa. Igen henvises til skattelinket nederst.

Aktiebasseret crowdfunding - Er bestemt ikke så almindelig, slet ikke i Danmark, men basis er, at de som skyder penge ind, får andel i dit kommende overskud, eller ret til aktier. Der er en lang række regler som regulerer denne form

Her er LINK TIL SKAT OM CROWDFUNDING med skatteforhold for de enkelt former gennemgået på fornem vis.

Jeg påtager mig ikke ansvar for evt. fejlskrivninger i mit blogmateriale eller konsekvenser af fejl.

SE MEGET GERNE MINE 8 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE MED LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB. MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

Dette er links til alle bøgerne – og du kan se indholdsfortegnelse inden du beslutter dig.

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Jeg vil være SELVSTÆNDIG" Alt om at stifte og drive Enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S, samt selskaber som IVS og ApS

Introduktion Til REGNSKAB – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”IVS” – Om at stifte og drive Iværksætterselskab - IVS

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

all advertising as comment is spam and will not be allowed

Søg i denne blog