tirsdag den 31. marts 2015

SKAL jeg have ApS eller - er Personlig virksomhed fint nok?

Jeg skriver dette blogindlæg fordi jeg oplever så vældig mange spørgsmål på Amino og flere "Facebook iværksætter fora", som tror ApS er absolut nødvendigt, hvis man vil være selvstændig


Lad os lige slå fast - at lov vedtaget 15/4-2019 har sat stop for nye IVS og - stiller krav til eksisterende IVS, at de sparer 40.000 kr bunden kapital op inden 15/4 2021. Det vil kræve ca 50.000 kr overskud før skat for de fleste. Det kan for mange mindre IVS være en væsentlig del af overskuddet. 

Har man flere holding selskaber som ejere til det drift - så skal der kunne spares disse penge op til hvert holding, og det kan være meget vanskeligt, da der ikke må overføres udbytte før drift har sparet sin egen nye bundne kapital fuldt op.

ApS er derfor som udgangpunkt det valg du har idag, hvis du vil drive firmaet som et mindre selskab

Mange tilbyder meget billig hjælpstiftelse. HUSK at se om momsregistrering er med - og ligeså korrekt registrering af ejerbog på egen adresse, legal og reel ejerregister, og videresendelse af elektronisk post i IVS digitale postkasse.. Mange når ikke helt i mål og få så store problemer.

Der er mange gode grunde, til at ville ha selskab frem for virksomhed, men sandelig mindst lige så mange gode grunde, til at drive firmaet i personlig form.

Først og fremmest vil jeg med dette indlæg godt have, at alle der skal stifte selskab, skal overveje langt flere ting end tilfældet ofte er.

Lad os starte dybt forsimplet - og der er flere overvelser end disse - men her er i alle fald en basis:
Personlig virksomhed har som sin største bagside, at man hæfter personligt for evt tab. Fordelen er så, at man har personligt fradrag for det tab.

I selskaber har man ikke personlig hæftelse for tabet - man kan maksimum tabe det man har investeret i kapital. Forvent dog at banker næsten altid, og i visse fald leverandører, og på det seneste, også de fleste større betalingsindløsere, vil kræve personlig sikkerhed fra ejerne.

Inden jeg går mere i dybden, kan jeg lige i skemaform vise nogle af de store forskelle mellem personlig virksomhed og selskaberPersonlig virksomhed er lettere at gå til regnskabsmæssigt og - også på flere punkter billigere at drive i forhold til fastudgifter til lovpligtig forsikring, bank og årsregnskab, ligesom en lukning kan klares næsten fra dag til dag. Lukning af selskab er langt mere kompliceret. 

Personlig virksomhed betyder også, at regnskabet er fortroligt, i selskaber er regnskaber offentlige - ligsom man her kan hæve og sætte ind lige som man vil, uden det påvirker skat. 


I et selskab, må man kun sætte penge ind som lån man tager rente for og opgiver til skat, og man må intet hæve uden det er som løn eller skattepligtigt udbytte.


De som stifter med 1 krone skal generelt altid derefter til at låne selskabet penge, oprette gældsbrev og beregne rente til skat for sig selv og fradrag for selskabet allerede til lovpligt arbejdsskadeforsikring let låne selskabet 1500 kr - visitkort - hjemmeside og i almindelig erfaring masser af udgifter før den første krone ruller ind. 

Derfor skal man ikke stifte med for lille kapital. Dette link forklarer mere om hvorfor.

Der er ulovlige hævninger, regnskaber som er flikket forkert samme og slet ikke minder om lovlig årsrapport og oplever mange, at det at lukke er en lang og meget besværlig procedure

Det er derfor vigtigt at man kommer hele vejen rundt om spørgsmålet, behøver jeg et ApS eller klarer jeg mig i virkeligheden lige så godt med en personlig virksomhed, i alle fald i den lange opstart.

Man skal holde sig fra personlig virksomhed, hvis man mener,at det man driver kan medføre stor risiko, det er der ikke tvivl om. Omvendt kan en sådan risiko ofte begrænses. Dels ved at man ikke bruger penge før man tjener dem, og det forhold gælder jo også for selskaber, som jo heller ikke bare kan bruge flere penge end de tjener - ud over den investerede kapital. De vil nemlig ofte opleve, at der ikke er kredit at få.

Lever man derfor efter, at man ikke vil bruge flere penge end de penge der stille og roligt begynder at komme ind - ud over en eventuel startkapital man kan tåle at miste, uanset det er personlig virksomhed, eller selskab, så har man jo fjernet en masse risiko. 

Det vil mange opleve nødvendigt i alle fald, da banker med lånevilje og investorer ikke hænger på træerne, og der er derfor kun de penge at bruge, som indtjenes.

Visse typer virksomhed kan kun vanskeligt fjerne risiko. De som leverer noget der kan medføre større erstatningskrav - håndværker virksomhed og produktionsvirksomhed typisk, virksomheder der skal ha flere ansatte vil også ofte ha svært ved at undgå risiko. De typer skal klart overveje et selskab.

Selskaber er også mest oplagt, hvis man fra starten er flere og derfor vil undgå personlig solidarisk hæftelse i et I/S og - hvis man ved man let vil kunne tage nye partnere ind i samme CVR som man starter med. Der er derfor bestemt god grund til selskab i mange fald, men personlig virksomhed KAN omdannes til et ApS selskab og man skal ha alle bagdele i hovedet i alle fald.

Jeg vil mene, man skal regne med faste udgifter til erhvervskonto, lovpligt arbejdsskade forsikring og regnskab, herunder årsrapport, på mellem 6.000 og 10.000 år 1. Der kan findes gratis bank og man kan lave årsrapport selv, men for langt de fleste, vil det vise sig, at omkostninger er i den størrelsesorden. Den lovpligtige arbejdsskadeforsikring kan man sætte til ca. 800 -1.600 kr alene, per aktiv ejer uanset løn eller ej.


SE MEGET GERNE MINE 8 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE MED LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB. MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

Dette er links til alle bøgerne – og du kan se indholdsfortegnelse inden du beslutter dig.

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Jeg vil være SELVSTÆNDIG" Alt om at stifte og drive Enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S, samt selskaber som IVS og ApS

Introduktion Til REGNSKAB – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”IVS” – Om at stifte og drive Iværksætterselskab - IVS

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

all advertising as comment is spam and will not be allowed

Søg i denne blog