søndag den 8. februar 2015

Fortrolighedserklæring NDA

Fortrolighedserklæring eller NDA (non disclosure agreement)

Mange med en god ide, er super bange for at dele den med andre. Det giver naturligvis problemer, hvis man skal ha finansiering for at kunne udarbejde sin ide, ligesom det giver problemer, hvis man skal involvere andre i at udvikle ens idé.

Lad mig slå fast, at man ikke kan tage patent på en ide. Patent kan tages på tekniske løsninger som er nye og har opfinderhøjde, men ikke selve tanken eller idéen.

Jeg vil også påstå, at mange er alt for bange for at "afsløre" deres idé, selv til andre professionelle. 
Det kan godt være man ikke skal rende rundt på fodboldstadion og forklare en revolutionerende idé til alle andre, men investorer og professionelle firmaer, vil meget sjældent vise sig, at stjæle idéer.

Man skal regne med, at det er vanskeligt, at få nogen til at underskrive fortrolighedserklæringer.  

Det skyldes, at der er berettiget frygt for, at man derved kommer til at afskære sig fra nogen, man måske i fremtiden kunne ha glæde af, eller at man underskriver fortrolighed om noget man allerede arbejder med til anden side,

Min påstand er, at LANGT FLERE NYE IDÉER DØR FORDI PERSONEN BAG TANKEN ER SKRÆKSLAGEN FOR TYVERI, END DET ANTAL DER FAKTISK STJÆLES.

En vigtig til at forstå er:

Man kan generelt ikke forvente, at investorer eller udviklere/firmaer vil garantere ikke at "stjæle" en idé, som de ikke på forhånd kender.


Det kan lyde lidt paradoksalt, for så er man jo tvunget til at åbne op for alt, inden man så kan bede folk lade være med at misbruge det, og hvis de så ikke vil skrive under på noget, så kan man tro, alt er tabt.

Det er ret oplagt, at ingen, med sund fornuft, skriver under på aldrig at ville bruge en tanke, de ikke aner hvad handler om. Det kunne jo være noget de allerede var i gang med, eller som mange andre var i gang med.

Helt simpelt kunne det svare til, at du fik underskrift på en person aldrig ville bruge din idé og så fortalte du om at presse appelsiner og drikke saften. Her er det vel oplagt, at den der skrev under ikke har lyst til nu aldrig at måtte presse en appelsin uden du søger at trække personen i retten.
  Det er derfor helt afgørende, at man kan åbne så meget op for idéen, at investor og andre kan overskue, hvad det er der skal skrives under på fortrolighed om.

Du er derfor som idémager eller sælger nødt til at lukke en del op for godteposen fra starten af. 
Det behøver ikke betyde, at du afslører alle detaljer eller alt om hvordan du tænker ting udført, men selve idéen og formålet må være klart

Som køber skal du lade være med at skrive under på fortrolighed før, du er sikker på det ikke er noget som kan skade dig i forhold til andre køb du vil gøre.

Overdriv ikke betydningen af disse aftaler. Normalt stjæler købere og investorer ikke planer. 

Det er oplagt, at inden man fremlægger recepter og alle detaljer, måske inklusiv regnskaber og giver adgang til ting som kan misbruges af konkurrenter, så skal man ha en fortrolighedserklæring underskrevet.

Man kan godt fra start gøre det tydeligt, at man inden ALT udleveres, forventer en aftale om det fremtidige samarbejde, eller en fortrolighedserklæring underskrevet, men det sker ret sent i forløbet.


I fortrolighedserklæringen er det vigtigt at være meget specifik med hvad fortroligheden omfatter ganske specifikt,  og have aftalt hvad konsekvensen er økonomisk, hvis aftalen brydes. Det skal klart fremgå, at brud på aftalen udløser en bod på f.eks. min. 100.000 kr, dog minimum det påviselige tab. 

Det er også vigtigt at specificere hvilket materiale der udleveres og til hvem det må udleveres hos "modparten", og hvorledes dette ved afslutning af forhandlingerne skal returneres.

Fortroligheds aftalen giver så mulighed for, at sælger/idé indehaver kan gå langt mere i detaljer og kan udlevere diverse materialer og planer.
Lad os lige nappe lidt nye 2018 regler om NDA fra kammeradvokaten i lnk http://kammeradvokaten.dk/nyheder/2018/4/ny-lov-om-forretningshemmeligheder/

Hvis det ikke blot er en idé, men salg af eksisterende firma:

Drejer det sig om overtagelse af et eksisterende firma, så vil der ofte skulle foretages en due-diligence. 

Det er en omhyggelig gennemgang af alt vedrørende det som er til salg. Kunder, lagerværdier, lageromsætningshastighed (hvor længe ligger varer på lager) , aftaler med ansatte og 3. parter og meget andet vil indgå i en god due-diligence.

Due-diligence behøver ikke tage voldsomt megen tid i de mindre virksomheder - men tag det meget seriøst. Det vil senere vise sig, at det var vigtigt, og det gør det også meget lettere at drive virksomheden, hvis man har sat sig dybt ind i alle forhold, inden man køber den.

Husk også, at det også kræver lidt midler, hvis du på et tidspunkt skal sagsøge nogen for et brud. Du kan sagtens have aftalt, at et brud skal koste xxxx kr MEN hvis du så ikke siden har penge til en god sagføre, og modparten har penge til "top of the pops" sagføreren, så vil du ofte være tvunget til bare at trække på skulderen. Det er DYRT at kræve den type aftaler overholdt ofte, og både dyrt og kompliceret, hvis den anden part bor uden for Danmark.

Her på startvækst er der forskellige skabeloner - herunder også HEMMELIGHEDSAFTALE Du finder den lidt nede mellem deres skabeloner til køb/handel mellem virksomheder.  Jeg vil dog påstå, at en NDA ofte er så kompliceret og med så mange faldgrupper muligt, at det altid er klogt at lade en advokat tage sig af den.


HJeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

 

HUSK AT CHECKE INDHOLDSFORTEGNELSEN I MIN BLOG SOM DETTE LINK 

 

SE MEGET GERNE MINE 6 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE.
DER ER LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB SIDEN HOS SAXO

MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

 

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Introduktion Til REGNSKAB” – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

 

Facebook

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

all advertising as comment is spam and will not be allowed

Søg i denne blog