lørdag den 16. november 2013

Finansiering via "greenlight" - Når projektet er sikret


Greenlight finansiering er en finansieringsform der skal sikre, at et projekt FÅR penge i tide til at, projektet kan sættes i verden, men heller ikke før. Det giver investor en vis sikkerhed og det er ofte lettere at finde den type investorer.

Jeg oplever mange starte projekter, som behøver finansiering fra start. Helt enkelt ønskes en finansiering af virksomhedens omkostninger, medens den udvikler en idé og sætter et projekt i gang arbejder på sagen. 

Til de formål skal pengene naturligvis falde up-front og være til rådighed. Den type investeringer er ofte de langt vanskeligste at opnå OG de langt dyreste.

Årsagen er, at investor løber en oplagt stor risiko. Investor risikerer, at projektet aldrig bliver til noget og, at alle pengene går op i idémandens personlige forbrug. Kravet til tilbagebetaling eller ejerandel vil derfor være langt størst ved den slags investeringer.

EN anden besværligt ting er, at løbe tør halvvejs og nu skulle skaffe yderligere finansiering. 

Problemet er stadigt, at den der skal investere har hele risikoen for, at projektet måske uventet løber tør for penge og slet ikke kommer i gang. Så skal investor til lommen igen måske.

Det er derfor vigtigt, at projektets ejer altid har en god forretningsplan der sætter tidsfrister, kombineret med et budget der styrer, at man kan nå i mål for de investerede penge.

Der er givet mindst 100 forskellige indfaldsvinkler. som en investor vil ha på krav til projektet og personerne, når det skal besluttes om man vil investere.

Selv ville jeg ved enhver investering stille krav til:

  • Forretningsplan 
  • Finansbudget 
  • Likviditetsbudget 
  • Egen sympati for selve projektet og personkredsen bag. 
  • Realistisk indtjening i projektet 
  • Projekt starters egen indsats i både penge og tid.
Er der støj på linjen i form af mangler på en række af områderne, inkl. tvivl om personens måde at reagere på - efter gennemgang via internettet, linkedin, facebook, cvr.dk mm, så ville resultatet være stop for interessen.

Når alt virker OK, så kan problemet ofte være, at skelne mellem om ens investering rent faktisk går til projektet, eller til finansiering af personerne bag, medens de venter på, at de har penge nok. 

For at undgå den risiko, kan man benytte Greenlight finansiering. 

Der garanteres penge MEN de er først til rådighed når hele finansieringen er på plads og selv projektet dermed opnår Greenlight, og kan sættes i fuld gang.

Type eksempel: Der skal hentes finansiering til et projekt der koster 1 mio - En eller flere investorer går ind og garanterer samlet denne ene mio men ingen skal betale før projektet har fået sikkerhed for at 1 mio findes og pengene udbetales f.eks ON the first day of production (forsimplet forklaret))

Det medfører intet negativt i forhold til at få andre investorer, for der skal stilles garanti for investeringen fra investors side, enten personlig, virksomheds eller bankgaranti - som tilsiger, at pengene udbetales, når den samlede investering til projektet foreligger klar med xx (kunne være 5 mio).

Alle kan give penge, men ingen risikerer, at pengene bare forsvinder i person lommer og strid efter at få flere penge og få projektet i gang. Der er ingen risiko for at man skal af med 1 mio hvis ikke resten af pengene også er fundet OG projektet dermed sættes i værk.

Hele opstartsfasen ligger på den som vil sætte det ene eller andet igang - Projektstarter må klare sin egen økonomi - men når projektet har fuld finansiering, udløses alle investorer pengene efter de regler som er aftalt med hver.

Man kan sagtens kombinere Greenlight finansiering med andre former. 

F.eks. kunne de første omkostninger i virksomheden eller "løn" til projekt starter selv, finansieres af banken eller vennelån.

Tilbagebetaling:

Som med andre investeringsformer, vil tilbagebetaling kunne ske både kontant som royalty ret på del af overskud eller som ejerandel eller for den sags skyld som fast beløb med en rente. Det afgørende er, at Greenlight finansiering er en langt sikrere investering for investor, i og med pengene først skal falde, når der er sikkerhed for projektet kommer i gang.

Typeeksempel kunne være en film, hvor investorer garanterer nogle millioner, som dog først skal udbetales på den første fotodag, eller en ny "dims" der skal markedsføres i verden, hvor pengene falder når "dimsen" er f.eks. patenteret - eller i prototype, eller ligger klart til markedsføring.

I mange fald vil man have en 3. person, kunne være advokat som den der afgør om man er ved det punkt hvor pengene kan udbetales, andre gange kan samarbejdet være tæt nok til, at investor selv kan se, at NU ligger f.eks en prototype færdig eller NU begynder holdet at filme som aftale.
Der kan også være inkluderet, at for at "greenlight" pengene skal falde, så skal det bevises, at hele projektet er finansieret, så der ikke betales 1 mio kr til et 2 mio kr. projekt, uden bevis for, at de fulde 2 mio er sikrede.

Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.


SE MEGET GERNE MINE 7 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE MED LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB:

Dette er links til alle bøgerne – og du kan se indholdsfortegnelse inden du beslutter dig.

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

”Jeg vil være SELVSTÆNDIG" Alt om at stifte og drive Enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S, samt selskaber som IVS og ApS

Introduktion Til REGNSKAB – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" - Alt om anpartsselskaber

”IVS” – Om at stifte og drive Iværksætterselskab - IVS

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S


Venligst John Hannover     Facebook råd og  Google+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

all advertising as comment is spam and will not be allowed

Søg i denne blog