søndag den 27. januar 2013

Behøver man CVR nummer hvis man omsætter for under 50.000kr om året?

HVORNÅR SKAL MAN MOMSREGISTRERESDu må gerne fungere som virksomhed med dit CPR personnummer, så længe du ved, at du vil omsætte for under 50.000 kr på 12 mdr perioder og du er flydt 18 år/er myndig.

Du kan så også vælge at stifte Personlig Mindre Virksomhed PMV som er virksomhed uden moms og derved få et CVR nummer -  se PMV LINK  eller læs bog om PMV og anden virksomhed - Let læst E- BOG her


Hvornår skal man så senest momsregistrere sig?


Først kan vi slå fast, at almindelig handel og produktions, som udgangspunkt udgør momspligtig aktivitet.


Du skal momsregistrere dig senest på det tidspunkt hvor det  efter skats tekst er: Åbenlyst, at du kan forvente at omsætte for mere end 50.000 kr på 12 løbende måneder uafhængigt af kalenderåret. 

Det betyder, at man skal se både tilbage op frem, og i det øjeblik, det er åbenlyst, at man krydse 50.000 kr på enhver 12 måneders periode, så skal man momsregistre sig.

Det kan være uklart hvornår skat kan sige, at det var åbenlyst man ville komme over 50.000 - men nok hellere for tidlig registrering end for sen.

De 50.000 kr som grænse er således IKKE en bundgrænse man lige kan omsætte for først, og så vælge man registrering- Der skal registreres så snart man forventer at kunne nå de 50.000 på 12 mdr.Staf for for sen registrering:


For sen registrering vil normalt betyde, at skat opkræver moms på hele ens omsætning inden registreringen = 20% af ens omsætning skal afleveres i moms. 
(når man regner baglæns er moms 20% af omsætning MED moms, men 25% på omsætningen uden)

Ud over det, kan man, hvis skat mener der er tale om grov uagtsomhed med manglende registrering, blive idømt en bod på samme beløb.

Frivillig registrering muligt:


Registrering kan godt ske, også ved meget lavere omsætning helt frivilligt, så længe der er tale om erhvervsmæssig drift. Det betyder, at man ikke kan momsregistrere sig for at købe udstyr til sig selv privat, men til erhvervsmæssig drift, uanset omsætning.

Skat er den samme under alle omstændigheder:


Uanset du driver virksomhed som CPR, som Personlig Mindre Virksomhed uden moms, eller som virksomhed med moms, så skal du føre regnskab og indberette indtægter minus udgifter = overskud - til skat i udvidet selvangivelse

Bindingsperiode 24 mdr fra registrering


En registrering binder i 24 mdr. fra man registrerer sig, så man kan ikke fortryde og ville forsætte som ikke momsregistreret virksomhed, inden for den periode. Man kan naturligvis lukke helt ned hvis man vil. Dette fremgår af momslovens § 49 stk 2. Dette er naturligvis for at undgå, at nogen bare lige registrerer sig for nogle få indkøb og handler, og så ellers vil handle videre uden moms. 
Man kan naturligvis komme ud af momsregistreringen ved helt at lukke og stoppe med at drive virksomhed.

Pligt til momsregistrering - import af ydelser fra udenfor EU:

Selv virksomheder der ikke er momspligtige SKAL momsregistrere sig for at kunne importere ydelser fra uden for EU lovligt. Varer kommer jo via told som opkræver momsen af ikke momsregistrerede virksomhed men ydelser skal firmaer selv indberette og betale moms for.
Det betyder disse skal momsregistrere sig og indberette importmoms under salgsmoms men IKKE må trække samme beløb fra som købsmoms, da jo ikke er til momspligt aktivitet.

For vare import fra EU er der ikke pligt til at registrere sig for moms før man ved indkøbet overstiger 80.000 per 12 mdr periode - men man skal jo så betale moms i det lokale EU land - dobbelt check lige  at dette tal er aktuelt på den tid du læser det


Køb af aktiver inden stiftelse af virksomhed


I virksomheder kan man tage aktiver ind med moms i regnskabet efter stiftelse forudsat:

Aktiverne er købt med henblik på opstarten
Aktiverne er købt maksimum 6 mdr. inden stiftelsesdato.
Man har ikke solgt noget uden moms inden stiftelsen
Man har ikke taget aktiverne i brug inden stiftelsen

Hvis det drejer sig om et selskab, så kan aktiverne ikke tages ind med moms, med mindre der er faktura på dem rettet til selskabet xxx under stiftelse. De må så sælges ind til indkøbspris, uden der fradrages moms i selskabet, ved at ejeren bare laver en privat faktura til selskabet.

Kan man være flere personer om et projekt og dermed ha hver persons grænse på 50.000 kr?


Nej. Hvis man er flere der går sammen om et projekt så er der stadigt kun én samlet grænse på 50.000 kr for registrering. Kun hvis man driver tingene helt selvstændigt, hver sin forretning, hver sin hjemmeside osv, vil man naturligvis kunne være hver sin person i forhold til registrering. To personer, gifte eller ej, samlevende venner og alt - der f.eks. vil drive en fælles webshop eller vinduespudser virksomhed, vil være et "de facto I/S" og den samlede grænse for de to vil være 50.000 kr stadigt.

Brancher uden registreringspligt


Der findes brancher som ikke skal momsregistres, eksempelvis læger og tandlæger, som i stedet skal lønsumregistres, men almindelige handel er generelt omfattet af momsregistrering.


Importregistrering/eksportregistrering kan vi lige tage med:


Der er ingen grænse for hvornår du skal import eller eksport registreres, hvis du med videresalg for øje skal importere eller eksportere varer fra og til uden for EU. 

I så fald er det lige fra første krone du skal registreres. Du må stadigt under helt samme regler som for alm momsregistrering op til forventning om 50.000 kr omsætning på 12 mdr, men husk, at du så betaler dansk moms ved importen. Er du import og momsregistret skal du bogføre IMPORTMOMS SOM HER, men her vil du se, at momsen ikke er en omkostning for en momsregistreret der importerer til videresalg.

Meget mere nyttig læsning i e-bog om personlig virksomhed

Meget mere nyttigt til de der vil stifte IVS

Til slut lidt til nørder der vil længere ned i loven:


Nyeste juridiske vejledning siger  https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oID=2049565 
(Afsnit D.A.14.1.2)
"Pligten til at lade sig registrere indtræder på det tidspunkt, hvor det er åbenbart, at den momspligtige omsætning vil overstige registreringsgrænsen på de 50.000 kr.".

Og skat er lige så tydelig i Dette LINK som siger
Ved du, at dit salg overstiger 50.000 kr., skal du registrere dig senest 8 dage inden, du starter virksomheden.
Det er derfor meget vigtigt at registrere sig for moms lige så snart man har klar forventning om, at man kan kommer op på 50.000 kr. i omsætning på 12 måneder.

Endeligt kan jeg lige komme med Citat fra en Amino tråd hvor Jesper_NL som en af de generelt mest momskyndige på det forum kommer med svar på. Han skriver til en der har overskredet grænsen, og nu frygter moms på den omsætning han har haft uden moms:

Jeg har lige arbejdet med en sag fuldstændig identisk med denne, bortset fra det var skat som opdagede grænsen på de 50.000 kr. ikke var overholdt. Og i den forbindelse kan jeg sige Skat ikke ser gennem fingre med selv en mindre overskridelse. Konsekvensen er at bagatelgrænsen kan tilsidesættes og virksomheden derfor er momspligtig for hele omsætningen.

Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

 

HUSK AT CHECKE INDHOLDSFORTEGNELSEN I MIN BLOG SOM DETTE LINK 

 

SE MEGET GERNE MINE 8 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE.
DER ER LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB SIDEN HOS SAXO

MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

 

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Jeg vil være SELVSTÆNDIG" Alt om at stifte og drive Enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S, samt selskaber som IVS og ApS

”Introduktion Til REGNSKAB” – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

”IVS” – Om at stifte og drive Iværksætterselskab - IVS

 

Facebook råd

2 kommentarer:

  1. Hej John! Jeg har en enkeltmandsvirksomhed (er kunsthåndværker) og har været importør og momsregistreret et par år. Corona har ramt mine salgskanaler og jeg er under de 50.000,- pr 12 måneder. Jeg vil omlægge min forretning og stoppe med at importere varer da det ikke er nødvendigt for min virksomhed samt stoppe med at være momsregistreret. Mit spørgsmål til dig er: Kan jeg afregistrere mig som henholdsvis momsregistreret og importør uden at skulle lukke hele biksen? Jeg vil nemlig gerne beholde mit cvr.nr. Tak for hjælpen:)

    SvarSlet
  2. Det KAN du men du skal via SKAT for at kunne slutte momsregistrering og skal redegøre for alle moms køb og evt salg for at kunne blive PMV - Skat vil have en række ting du skal redegøre for hvis det skal lykkes

    SvarSlet

all advertising as comment is spam and will not be allowed

Søg i denne blog