torsdag den 21. maj 2015

Hvorfor er erhvervskonto ofte dyrere end personlig konto?

Mange forstår slet ikke, at bankerne idag kræver penge for oprettelse, og ofte også drift, af erhvervskonto - eller nægter at tilføje CVR til en personlig konto, så den kan fungere som NemKonto i personlig virksomhed.

Det som er manges udgangspunkt er, at de da umulig kan skulle betale banken for at bruge dem til deres penge. Det er desværre et gammeldags synspunkt fra en tid, hvor banken kunne tjene på, at kunderne anbragte deres penge hos dem. Det kan de i 2016 ikke. Det er faktisk sådan, at banker skal betale nationalbanken for at opbevare penge - renten er 0 eller under for kontanter

MyBanker har beregnet, at en erhvervskonto koster bankerne mellem 700 og 1500 kr om året at drive. Det er udgifter til bankens netbank, og drift i forhold til antal transaktioner og med 0 kr i gevinst ved at ha penge stående, så har banker i princip intet ud af konti som bare står med penge på,når ikke pengene er bundet. 

Bankerne vil derfor rent faktisk langt hellere ha kunder der låner penge og derved betaler en rente til banken.

Jamen banken kan jo bare nægte overtræk så har de ikke risiko  - siger mange:


Det er så desværre heller ikke korrekt. 

Jo flere transaktioner, jo større risiko, og erhverv har flere transaktioner end privat. 

Der kan være kunder der betaler med kreditkort, og du kan så tømme din konto til 0 - hvorefter banken skal af med penge hvis kunden berettiget trækker penge tilbage. 
Det kan jo forekomme, at en sælger med CVR tilknyttet kontoen, sælger f.eks 10 TV til 4.000 kr stykket - modtager 40.000 kr ind på kontoen, og hæver disse. 

Alt fra 1 af de 10 kunder til alle kunderne, kan så vælge at returnere varen inden for 14 dage. Så er banken forpligtet til at se til, at kunden får sine penge igen, og det er så banken der må lægge ud, hvis du som ejer af kontoen har tømt pengene ud.

Der kan være autotilmelding til moms, og igen forsvinder pengene fra kontoen, uden banken kan se det inden. 

Der kan også være fejl overførsler. Det sker desværre ret ofte, at nogen taster en forkert konto ind ved overførsler. Sådanne penge kan kontoindehaver hæve, og så er banken stadigt forpligtet til at føre pengene tilbage - og så se at kradse dem ind fra dig.

Endeligt kan man jo altid trække en konto over med sit visakort - og banker vil ikke lave erhverskonti, hvis de skal lave dem, så der ikke må oprettes PBS og kun bruges hævekort eller debit kort. Der kan derfor sagtens trækkes over. Check IVS regnskaber og rigtigt mange har fået opbygget gæld. De fleste af dem har givet ikke en kassekredit.

Banker foretrækker at takke nej til engagement, hvis personerne bag et firma f.eks. ikke kan gives et helt alm. visadankort - som jo også giver mulighed for overtræk.  Måske kunne banker overveje en konto der ikke kan tilsluttes andet end et hævekort der kan bruges i banken alene eller type "visa elektron" og forbyde kunden at tilmelde noget til PBS - men igen, hvis kunden ikke har nogen form for sikkerhed, hvad skal banken så gøre for, at få deres penge igen?

Risiko frit er det desværre ikke for banken, uanset hvad.

Her lidt citater der viser at bankerne er forpligtede til at betale penge tilbage til personer der har betalt via kreditkort, hvis - Varen ikke leveres - Varen ikke er korrekt - Man udnytter til fortrydelsesret og returnerer. 

Samme krav om tilbagebetaling er der på banken, hvis kunden f.eks. får tastet 40.000 kr i stedet for 4.000 kr.
I alle disse fald, kan kontohaver har tømt kontoen, og banken skal så betale tilbage og må så slås med erhvervskontohaveren - eller den der har fået tilknyttet CVR til en personlig konto - om at få pengene retur til banken.

Først link fra POLITIKEN  og bare lidt af citatet

Når du har betalt med betalings- eller kreditkort ved at indtaste kortnummer, udløbsdato og kontrolcifre, kan banken tilbageføre pengene til din konto:
  • hvis varen eller ydelsen ikke bliver leveret
  • hvis sælgeren opkræver mere end det aftalte beløb
  • hvis du udnytter din fortrydelsesret ved at undlade at modtage varen
  • hvis der er hævet på din konto uden din tilladelse
Hvis banken skal tilbageføre pengene, er det vigtigt, at du er aktiv i sagen. Kontakt derfor straks banken, hvis du har problemer fx med at få penge retur ved fortrydelse.
Og her link fra typisk fælles betingelser i citat:
5.2. Bankens pligt til at føre penge tilbage
Er der ved en fejl hævet beløb, som du ikke kan godkende, vil banken sætte beløbet ind på din konto igen. Hvis det derefter viser sig, at der alligevel ikke var tale om en fejl, vil vi igen hæve beløbet på din konto og give dig besked.

5.3. Bankens ret til at føre penge tilbage
Banken kan tilbageføre beløb, der er sat ind på din konto ved en åbenbar fejl fra bankens side, f.eks. hvis det samme beløb sættes ind to gange. Det samme gælder, hvis vi - iflg. aftale med andre danske pengeinstitutter - er forpligtet til at foretage tilbageførsler. Fører banken et beløb tilbage, får du besked.

Udviklingen er derfor, at bankerne er tilbageholdende med bare at lade CVR tilknytte til personlig konto, selvom det jo er nødvendigt for at virksomheder kan ha NemKonto - og tilbageholdende med erhvervskonti.

Lovkrav om identifikation og andet papirarbejde + omkostning:


Tidligere, for bare et års tid siden, gik det relativt let, men idag er der lovklar om identifikation (let via pas eller kørekort) - om at kende formål (vil oftest betyde krav om en eller anden form for forretningsplan OG om at kende omfang (vil oftest betyde krav om budget i en eller anden form)

Disse "papir"krav forskrækker en del som tænke - "hvad rager det banken". Den tankegang er helt outdated i 2015 - Det rager i høj grad banken og er lovkrav helt enkelt.

Prismæssigt må man nok forvente noget omkring 500-1000 kr i stiftelse og muligvis også et årsgebyr, men det vil være meget individuelt og afhænger ofte af, om du har godt forhold til banken og kan gi den tillid til dig og dit projekt, så det er bare at forhandle, og se om du kan få ting gratis.

Alternativt prøv at få tilbud fra flere banker, store som små. Det er dog ikke let at finde ny bank, uden at blive mødt med krav om, at man også flytter anden økonomi med over.

Overvej også om det er arbejdet værd. Ofte kan man se folk arbejde i timevis for at finde en ny bank for at spare 1.000 kroner i oprettelse. Man skal vælge sine kampe med omhu, og tænke over, om det er mange timer værd, specielt fordi man faktisk ikke er spor sikker på at vinde.

Andre skriver på facebook og Amino m.m. at de betaler rent 0?


Ja - For det første kan det jo være folk der fik "bank" for et år eller mere siden, eller også kan det være nogen der har en god privat økonomi, nogle hvis familie er kendt som kunder, nogen der har fine projekter, nogen der bor i et lokal område med en lille bank. Der er masser af årsager til, at det er noget af det mest værdiløse med lange tråde, hvor folk skriver at de elsker DDB, hader DDB - betaler = hos DDB - betaler 1000 kr hos DDB eller en hvilken som helst anden bank

Det er helt enkelt så individuelt, og du kan lige så godt spørge folk hvor høje de er, for at finde ud af om du også bliver så høj - det er individuelt.


 E bog om personlig virksomhed - klik billede for køb                   Iværksætter håndbogen Danmarks eneste - let læst og informativ
KØB E-BOG OM VIRKSOMHED             KØB E-BOG OM SELSKAB/ IVS


SE MEGET GERNE MINE 5 ØVRIGE E-BØGER OG PAPER-BACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE MED LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB:

De følgene er alle links til bøgerne

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hard-cover bog med alle former for virksomhed, IVS+ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

”Jeg vil væreSELVSTÆNDIG" Alt om at stifte og drive Enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S, samt selskaber som IVS og ApS

Introduktion Til REGNSKAB – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" - Alt om anpartsselskaber


Venligst John Hannover     Facebook råd og  Google+

onsdag den 20. maj 2015

Bogen om personlig virksomhed PMV og I/S

Letlæst på computer/iPad/Tablet eller som print. Også nem at bruge som opslagsværk - Klik på billedet for køb. 44 kr. + moms.


 E bog om personlig virksomhed - klik billede for køb

INDHOLDSFORTEGNELSE FORSTØR DEN MED KLIK PÅ BILLLEDET







Bogen om IVS

44 kr + moms for rigtig megen viden om IVS - Iværksætterselskaber


På computer/iPad/Tablet/print eller som opslagsværk bare


 Iværksætter håndbogen Danmarks eneste - let læst og informativ

Klik på billedet for at købe bogen
Indholdsfortegnelse:


onsdag den 13. maj 2015

Velfærd og sundhedsydelser - skat



Om fradrag for sundhedsydelser kan læses konkret her fra skat:

Betaler du for sundhedsydelser til en medarbejder, er det som udgangspunkt skattepligtigt for medarbejderen. Du skal indberette den værdi, som sundhedsydelsen ville koste medarbejderen i almindelig fri handel.

For SELVSTÆNDIGE er der siden 2011 kun fradrag for udgifter til forsikringer  og behandlinger for misbrug af medicin, alkohol eller andre rusmidler eller til rygeafvænning.
Dette er også meget fint dækket i dette LINK

Der er dog en del mere i dette emne også når det drejer sig om ANSATTE:

Hvis der er en konkret sammenhæng mellem en arbejdsbetinget skade og behandlingen af denne, så er behandlingen skattefri. Det skal tages bogstaveligt, at der skal være konkret sammenhæng mellem en forebyggelse eller behandling, og så medarbejderens konkrete arbejde og de skader det kan give.

I en konkret arbejdsbetinget skade kan også eneejer af firma have mulighed, men der skal være meget klare "bevis" for sammenhænget til det konkrete arbejde og behovet. Det ville her være fint med en udtalelse fra en læge om - f.eks - massage er en løsning på problemet.


Øvrige "personalegoder" kan eneejer som udgangspunkt ikke bevilge sig selv.,


Her følger skats oversigt over de mere almindelige skattefrie ydelser, som kan gives når der er denne konkrete sammenhæng med arbejdets udførelse, og behandling eller forebyggelse:
  • Akupunktur
  • Fysioterapi
  • Kiropraktor
  • Massage
  • Medicin
  • Psykolog eller psykiater
  • Tandlægeydelser og/eller tandskader
  • Zoneterapi
Du skal være omhyggelig med at kunne dokumentere en konkret sammenhæng mellem arbejdet og behovet for denne behandling. Det må ikke bare være, at det er godt for kontorfolk at få massage gratis o.l. Er der læge inde over, vil det altid være en god begrundelse. Tilbydes alle medarbejdere ex massage forebyggende - så kan der være en skattebesparelse i en bruttoløns ordning som del af alm. personalegoder, som dog så har beløbsgrænser


Adgang til motionsrum og fitness:
Der er tre betingelser for, at personale kan få adgang til dette:
  1. Rummet skal være beliggende på arbejdspladsen.
  2. Adgangen skal være uden væsentlig økonomisk værdi 
  3. Rummet skal stå til rådighed for alle medarbejdere.
Til pt. 1 kan tilføjes, at det betyder, at træningsrum uden for arbejdspladsen aldrig vil opfylde betingelsen for skattefrihed.

Til pt 2 kan nævnes at værdien ikke sammen med værdien af andre mindre personalegoder på årsbasis må overskride 1.200 kr (2019)

Som pt 3 kan her tilføjes, at der i rådigheden og almindelige regler ligger, at enkeltmandsvirksomheder eller ene ejere af selskaber, ikke kan stille sådanne rum til rådighed for sig selv.

Kostrådgivning:

Denne form for rådgivning kan gives skattefrit for modtager, forudsat den stadigt sammen med værdien af andre mindre personalegoder ikke overstiger 1.200 kr pr år

Alkohol og andet misbrug:

Behandling af alkoholmisbrug, medicin og andre rusmidler er skattefri hvis der foreligger en skriftlig lægeerklæring om, at medarbejderen har behov for behandling og udgiften afholdes som del af den generelle personalepolitik, og dermed tilbydes alle medarbejdere

Forsikringsmuligheder:

Generelt er arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer at se som skattepligtigt personalegode. Dækker en arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring både arbejdsrelaterede skader og skader, der opstår i privatlivet, så er medarbejderen skattepligtig af hele forsikringen, men mindre denne er klart opdelt i en police for det arbejdsrelaterede, og en police for det private.


Forsikring der dækker misbrug af medicin, alkohol, andre rusmidler og rygeafvænning er skattefrie. 

Syge og ulykkesforsikring:

Er skattefri for medarbejderen hvis den kun dækker i arbejdstiden. Betales en sådan forsikring så den dækker både arbejdstid og fritid, så er den skattefri hvis dækningen ikke overstiger ialt 500.000 kr  - forudsat forsikringen kun dækker medarbejderen og ikke dennes familiemedlemmer. 

Er dækningen over 500.000 kr, eller dækker forsikringen også andre familiemedlemmer, så vil den del af forsikringen som vedrører dækning af risikoen i arbejdstiden være skattefri, medens den del der går til dækning af risiko i fritiden, være skattepligtig for den ansatte.
Bedst vil det være med en opdelt forsikringspolice men er dette ikke muligt, er praksis, at præmien deles i 50% skattefri 50% skattepligtig.


Tilskud til medicin i forbindelse med misbrug:

Der er tilskud for betaling af medicin i forbindelse med misbrugsbehandlingen. Skattefriheden er dog begrænset til de første 6 mdr. efter 1. behandling, med mindre udgifterne afholdes under indlæggelse på hospital eller klinik

Rygeafvænning:

Rygestopkurser, terapi, rådgivning og farmakologiske hjælpemidler, herunder nikotinpræparater, er skattefrie for medarbejderen, hvis udgiften afholdes som del af den generelle personalepolitik og tilbydes alle medarbejdere. I tilfældet rygeafvænning må man dog begrænse generelt ud fra kriterier om anciennitet og antal arbejdstimer.
Der er ikke tidsbegrænsning på rygeafvænning (modsat de 6 mdr for alkoholafvænning)

Stressbehandling:

Arbejdsgiverbetalt behandling af stress er skattefrit for medarbejderen, hvis det konkret påvises, at stressen er opstået som følge af arbejdet. Igen vil en lægeerklæring være god.

Sundhedstjek generelt:

Sundhedscheck kan være skattefrie efter to forskellige regler. Først efter personaleplejefritagelsen. Her er der tre betingelser der skal opfyldes:

Behandling skal ske på arbejdspladsen
Den skal være uden væsentlig økonomisk værdi som anden personalepleje
Der skal være samme tilbud i samme situation til alle medarbejdere.

Regel to er Bagatelgrænsen 2022 for personalegoder på de 6.600 kr pr år. Opfyldes denne, så kan også sundhedstjek UDEN for arbejdspladsen være skattefrit, så længe de samlede personale goder ikke overstiger de 6.600 kr. Bemærk det er personalegode, så ejer alene i selskabet kan ikke bruge noget der hedder personalegode, uden det er en del af hvad en personale gruppe alle benytter, aldrig alene 

Generelt er sundhedsundersøgelser skattepligtige, med mindre der er tale om undersøgelser med det formål at konstatere arbejdsrelaterede helbredsrisici.


Vaccinationer:

Kan være skattefri efter tre regler. Igen først personaleplejefritagelsen med dens tre betingelser
  • Der vaccineres på arbejdspladsen
  • Det er uden væsentlig økonomisk værdi
  • Det tilbydes alle medarbejdere
Regel to er så den sædvanlige med bagatelgrænsen for mindre personalegoder som tillader at behandling foregår uden for arbejdspladsen forudsat, at værdien sammen med andre mindre personalegoder ikke overstiger 1.200 kr pr år.

Endeligt regel 3, bagatelgrænsen for erhvervsrelaterede personalegoder som er på 6.300 kr for 2020. Her er betingelsen blot, at vaccinationen i overvejende grad sker af hensyn til arbejdet og, ikke sammen med andre tilsvarende goder overstiger 6.300 grænsen. Det kunne være til medarbejdere som det ville være særligt svært at undvære på arbejdspladsen.

Der stilles en del krav til bedømmelse af, at vaccination i overvejende grad udføres af hensyn til arbejdet. At det er nøglemedarbejdere der kun vanskeligt kan undværes kan flere typer vaccination accepteres og vaccinationer i forbindelse med arbejdsmæssige rejser i udlandet vil også generet være skattefrie.

Er du ejer alene, kan du kun for fradrag for vaccine som måtte være nødvendigt for udlandsrejser krævet i det pågældende land, ikke for alm. dansk influenza vaccine.

Andre typer af fradrag er godt gennemgået i min bog FRADRAG - regler og praksis og med mange alfabetisk ordnede fradrag i dette link


Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.



SE MEGET GERNE MINE 7 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE.
DER ER LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB SIDEN HOS SAXO

MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

 

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Jeg vil være SELVSTÆNDIG" Alt om at stifte og drive Enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S, samt selskaber som IVS og ApS

”Introduktion Til REGNSKAB” – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

 

Facebook råd           

Søg i denne blog