tirsdag den 9. december 2014

Q & A - svar på en række alm. opstartsspørgsmål


INDDELT I AFSNIT SÅ DU KAN FINDE RUNDT:

MOMS OG OPSTART

Q: Hvornår skal jeg momsregistreres?
A: Så snart "det er åbenlyst" for dig, at du vil nå 50.000 kr i omsætning / salg (ikke fortjeneste) på en hver 12 mdr periode LINK (få undtagelser for momsfritagede). 
Da det er på forventning, betyder det i praksis at du bør overveje registrering, når du rammer ca 4.000 kr omsætning per måned.
Hvis du ved, du ikke kommer over 50.000 kr omsætning, kan du stifte PMV 


Q: Hvordan bliver jeg så momsregistreret?
A: Ved at registrere dig som firma og få CVR nr. - enten personlig virksomhed eller et selskab. Her sætter du blot flueben i Momsregistrering LINK TIL AT STIFTE 

Q: Kan jeg så slet ikke have virksomhed hvis ikke jeg vil momsregistreres?
A: Jo - Du kan som nævnt drive virksomheden som person CPR eller du kan oprette en lille virksomhed som PMV LINK  og bog om PMV LINK. Eneste forudsætninger er, at du er over 18 år

Q: Kan jeg drive virksomhed uden at være registreret og have CVR nummer?
A: Ja det må du gerne, men du skal være klar over, at du f.eks kan blive set som mindre seriøs og du kan generelt ikke få webshop med tilknyttet betalingsløsning, ligesom firmaer der betaler dig for ydelser, skal indberette honorar til skat. For mindre servicevirksomheder kan det fungere godt nok bare at være CPR.

REGNSKAB

Q: Regnskab? Kan jeg ikke bare føre regnskab i Excel eller i hånden?
A: Nej det vil jeg stærkt fraråde LINK. Dels er det ikke sikkert du kan gøre det efter lovens krav om at kunne følge transaktioner, dels giver det slet ikke overblik som et regnskabsprogram gør det. Også moms er langt lettere i et regnskabsprogram Der er flere gratis regnskabsprogrammer der er langt bedre end Excel

Q: Hvis jeg ikke har omsætning, så har jeg vel heller ikke noget arbejde med regnskab og moms når jeg har CVR
A: Jo hvis du er momsregistreret skal du indberette moms ved hver momsperiode, også selvom den er 0 - ellers koster det bod, og du skal ALTID lave regnskab, også med 0 og udfylde udvidet selvangivelse.

Q: Hvor kan jeg læse noget helt simpelt om det med regnskab i ny virksomhed - og moms?
A: Det kan du finde i LINK REGNSKAB BEGYNDER og LINK SKAT OG MOMS BEGYNDER

SKAT

Q: Hvis jeg tjener penge på f.eks salg uden at have virksomhed.Skal jeg så altid betale skat?
A: Det skal du, uanset om du har CVR eller driver det som person, lige fra den første krone du tjener. Opgiv dit overskud til forskudsopgørelse og selvangivelse. Du vælger punktet "flere rubrikker" og sætter kryds i, at du har stiftet personlig virksomhed. Så får du punkterne fra 111 og frem til selvangivelsen. Du kan også i dette LINK se lidt om virksomhed uden registrering. Vælger du at drive firmaet i selskabsform, som ApS, betaler du selskabsskat af overskud, og personlig skat af løn, og du bør nok bruge en "økonomi hjælper".

Q: Jeg har købt nogle ting inden jeg fik mit CVR - hvordan med dem?
A: Hvis det er MAX 6 mdr inden du fik CVR og du ikke har brugt dem privat inden du fik CVR og du ikke inden CVR har solgt noget uden moms, og de er købt kun med det formål, at stifte dit firma, så må du bogføre dem helt normalt - lige når du har startet firmaet i personlig virksomhed og også som selskab. Du skal have regningen og den skal være udstedt enten til stifters navn - eller til selskab xx under stiftelse. Se LINK aktiver købt før stiftelse

Q: Jeg synes fradragsjunglen virker uoverskuelig - hvordan undgår jeg at skat forkaster mit regnskab.
A: Der er desværre ikke en fradrags-facitliste, for fradrag afhænger af sammenhæng og helhed, men først og fremmest er der fradrag for de ting som SKAL til for at skabe og vedligeholde indtægten. Der er dog masser af special regler. Check med revisor - eller overvej opslagsbogen FRADRAG. I den kan du se generelle regler OG en lang række af de almindeligste fradrag listet i alfabetisk orden, med forklaring. 

UNDER 18 OG VIRKSOMHED

Q: Må jeg drive virksomhed hvis jeg ikke er fyldt 18 år?
A: Nej du må aldrig optræde som virksomhed (ex som webshop) hvis du er under 18 - uden dispensation fra statsforvaltningen - se LINK dispensationsansøgning - eller hvis voksne stifter et selskab og sælger det til dig - men selv forsætter som direktør. HER er LINK til mere om - hvorfor ikke.

HOBBYVIRKSOMHED?

Q: Jeg regner ikke med at komme til at tjene så meget, kan jeg ikke bare bruge hobbyvirksomhed?
A: Jo hvis det ER en hobby og ikke noget du gør, for at tjene penge. Det, at du ikke regner med at omsætte ret meget, gør det ikke til en hobby virksomhed. Hobby giver ikke skattefordele som sådan, i virkeligheden kun bagdel se HOBBY LINK


SU OG VIRKSOMHED

Q: Jeg får SU og så bliver min fortjeneste fra virksomheden jo bare modregnet?
A: Nej for det første er der stort bundfradrag (op til ca 140.000 kr) i SU hvor du må tjene penge - check med SU. For det andet kan du vælge at bruge VSO til skatten. Det kræver nok du bruger revisor. Se VSO LINK som fortæller mere om Virksomhedsskatteordeningen . Du kan også drive firmaet i selskabsform, som kan være dyrere. Her tæller kun løn med i SU.


PERSONLIG VIRKSOMHED ELLER SELSKAB

Q: Hvad er bedst, personlig virksomhed eller selskab?
A: Det kan man ikke svare på. Man kan sige at personlig virksomhed giver størst risiko men er noget billigere, og mindre administrations tungt end at drive et selskab. Man må derfor vælge i høj grad ud fra, om man kan begrænse risikoen. Det var med i link tidl. men du får det lige her igen LINK HVAD SKAL JEG STIFTE personlig virksomhed eller selskab

Q: Kan jeg stadigt stifte IVS - og hvad sker med eksisterende IVS
A: Nej IVS kan man ikke stifte mere efter 15. april 2019. Man kan købe færdigt stiftede, ofte ret dyrt, og det vil jeg slet ikke anbefale. Eksisterende IVS skal inden 15. april 2021 opbygge en bunden kapital på 40.000 kr = hvis stiftet med 1 kr, afsætte mere end 50.000 kr før skat, og klarer de ikke det, vil de blive tvangslukkede.

Q: Jeg vil starte sammen med nogle partnere - hvad gør vi så?
A: I stifter enten et I/S som er personlig virksomhed, eller et selskab, f.eks. IVS eller ApS. Læs her lidt HER I LINK om hvad der er for forskelle og for og bagdele. Personlig I/S er lidt billigere og enklere at drive end selskab. Her er E-bog med personlig virksomhed og I/S.

Q: Vi er jo flere der skal være sammen, er der så noget vi skal passe på i forhold til hvis vi kun er en?
A:  Ja i høj grad. Det er vigtigt, at I som det første i overhovedet gør, laver en god EJERAFTALE LINK - Jeg sidder lige nu i rådgivning med en som har et selskab, men slet ikke kan få kontakt til medejer. Han laver alt arbejdet og frygter medejeren en dag skal have 50% af en stor værdi. Han kan jo desværre ikke bare smide medejeren ud, så i selskaber med flere ejere skal man kende hinanden og have super ejeraftaler.

Q: Holding selskab skal man vel altid starte hvis man vil stifte selskab, lige fra starten?
A: Nej ikke absolut - det kan sagtens være spild af penge. Se HOLDING LINK

Q: Jeg vil godt teste en ide. Hvis den ikke holder, så er det vel bare at lukke mit firma igen?
A: Hvis du har stiftet personlig virksomhed, så er det rimeligt enkelt. Alle aktiver skal dog sælges ud forinden. Er det et selskab, så er det en langsommelig er let besværlig procedure at lukke. Det kan let tage 6 - 9 mdr. Se LINK om at lukke virksomhed og selskab.


LUKKE IGEN?

Q: Jeg bliver nødt til at lukke mit firma - Hvad gør jeg?
A: Her er der igen  stor forskel på personlig virksomhed og selskab. Personlig virksomhed går relativt let at lukke ved at sælge alle aktiver og afmelde moms + lave slut regnskab. Selskab er langt mere kompliceret at lukke, og en lukning tager let 6-12 mdr. Læs om begge dele i LINK HER
BANK

Q: Banken virker ikke særlig vild med at gi mig en erhvervskonto og spørger en masse?
A: Ja det er ind imellem ikke så let at få en bank med sig, men giv dem alt de spørger om og vis dem, at du har check på forretningsplan og budget og læs ellers LINK OM AT FÅ BANK :)

Q: Skal jeg ha erhvervskonto til mit firma eller kan jeg bruge en personlig konto?
A: Alle selskaber (ApS/A/S (IVS)) skal ha erhvervskonto. Personlig virksomhed kan, hvis banken accepterer det, bruge en personlig konto som banken tilknytter CVR til som ekstra NemKonto. Dette accepteres dog af meget få banker. 
Alle skal ha NemKonto tilknyttet CVR. Læs LINK 

Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

 

HUSK AT CHECKE INDHOLDSFORTEGNELSEN I MIN BLOG SOM DETTE LINK 

 

SE MEGET GERNE MINE 6 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE.
DER ER LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB SIDEN HOS SAXO

MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

 

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Introduktion Til REGNSKAB” – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

 

Facebook

 

mandag den 1. december 2014

Holding - kort om fordele og ulemper


Mange mennesker er af den opfattelse, at man altid skal stifte et holdingselskab samtidigt med at man stifter et nyt driftsselskab. Det KAN være rigtigt, men det kan lige så godt være helt forkert.


Der lukkes masser af holdingselskaber, fordi ejerne har opdaget, de ikke har behov for dem, og set, at de kun koster dem penge.

Hvad er holding?


Holdingselskab er normalt et selskab der i princip ikke beskæftiger sig med andet, end at eje anparter i andre selskaber. 


Holding er ikke en selskabsform, handler om, at selskabet holder værdier i princippet. Holding kan dog også godt drive drift samtidigt hvis man ønsker det.

Du ejer holding eller dele af det, og holding ejer driftsselskabet eller driftsselskaberne.

Holding er, netop fordi det normalt ikke driver drift, normalt ikke momsregistreret.

Holding betaler normalt heller ikke alm. løn, da det jo ikke driver drift. Det er derfor normalt heller ikke arbejdsgiverregistret. Det må ikke betale løn med mindre der udføres helt reelt arbejde i selve holding = normalt meget begrænset.

Også i holdingselskaber SKAL der betales arbejdsskadeforsikring og husk, at det skal der også til alle tilknyttede datterselskaber. Alle aktive ejere - uanset løn og uanset der er omsætning skal være dækket af en arbejdsskadeforsikring.

Du kan ikke nøjes med forsikringen i drift, dit holding CVR SKAL fremgå af police.

Bod for at mangle forsikringen er 5.000 kr første gang - 10.000 ved ved gentagelse + besparelse i mindst 3 år opkræves.

Ofte kan du hos samme forsikringsselskab få både drift og holding CVR med på samme police hvis du er ene ejer af begge selskaber. Det vil kunne koste lidt ekstra, men være billigere end to selvstændige forsikringer. 

Du sparer ikke skat ved at have et holdingselskab - selskabsskatten falder på overskuddet i driftsselskabet og er ens, uanset pengene bliver stående i drift, eller flyttes op til holding som udbytte.


Fordele kort:

1
Penge kan bringes i relativ sikkerhed for kreditorer i drift. Fordelen er oplagt størst hvor man driver selskab med større risiko, og mindst hvis ens personlig indsats er største risiko, som måske tilmed kan afdækkes ved aftaler

2
Sambeskatning - en klar fordel hvis man har flere selskaber. 

3
Fleksibilitet - for de enkelte ejere i holding

4
Udskydelse af skat på salg af driftsselskaber

5
Lettere at lave blandet og større ejerstruktur

Ulemper:

1
Dyrere årsregnskab - mere kompliceret sambeskatning kan koste ekstra - Fra 2023/2024 senest - krav om brug af digital bogføringsprogram med alle filer i skyen og gemt af programmet i 5 år - omkostning ekstra ved det ekstra selskab til certificeret regnskabsprogram per selskab.

2
Mere administration - husk også kontrollerede transaktioner skema som privat skal til skat hvert år.

3
Stiftelsesomkostninger -

4
Oftest ekstra omkostninger til ekstra erhvervskonto i banken - forhandling mulig men ofte klar ekstra pris.

5
Lovpligtig arbejdsskadeforsikring for dig som ejer i holding uanset løn og oms. Se evt om du kan kombinere holdingselskabet med drift på samme police - ellers klar ekstra omkostning.

7
Netbanksforsikring med mere koster ofte noget per selskab - En ejer af både holding og drift kan ofte få det til en pris for begge - men risiko er jo større ved to CVR der kan hackes.

7
Har begge CVR aktiver (computer osv) vil næsten alle forsikringsselskaber også her kræve hver sin indbo - og privat indbo dækker ikke. 

8. Man må ikke bruge reglerne om mikro virksomhed i årsregnskabet, hvis selskabet er et holdingselskab eller, overvejende investerer i værdipapirer.

Regn med, at hvert selskab, også holdingselskaber i dag let koster mindst 10.000 kr i faste omkostninger hvoraf nok halvdelen (banken) er uden fradrag i skatteresultatet.

Holding stiftelse:

Hvis man ikke har stiftet drift, og man ved, at man skal bruge et holdingselskab, så vil det være klogt at stifte holding først.'

Vælges ApS, skal det ske med en kapital på mindst 40.000 kr, og så kan man lade holding stifte et driftsselskab for de 40.000 kr, således at drift har 40.000 kontant og holding har værdien af drift. 


Der må KUN stiftes ET driftsselskab for stiftelseskapitalen, ikke flere selskaber nedad i rækken for samme kapital. Det er kædestiftelse og ulovligt.

Har man allerede drift, så kan man dog godt få holding som overbygning. Det sker så via revisorerklæring og en skattefri aktieombytning.


Hvad skal man så egentlig med holding? 


Den fordel de fleste går efter er SKATTEFRIT UDBYTTE FRA DRIFT TIL HOLDING

Det er korrekt, at drift kan betale udbytte til holding uden skat, det ligger jo i hele sambeskatningen - men der spares ikke en rød øre skat ved det. Du betaler selskabsskat af dit overskud i driftsselskabet, og der kan resten blive liggende uden yderligere skat. Du kan også få udbytte selv, fra driftsselskabet. Holding sparer, i forhold til et enkelt driftsselskab intet i skat.

Den store fordel ved at overføre udbytte til holding ligger i, at man kan føre gevinst fra drift i sikkerhed for eventuelle kreditorer i det selskab, og få pengene op i relativ sikkerhed i Holding.

En anden stor fordel kan være, hvis man har flere driftsselskaber med mere end 50%, så kan man sambeskatte, så underskud i ét selskab kan bruges mod overskud i et andet driftsselskab, da al beskatning via holding sker som sambeskatning når holding ejer mere end 50% af datter - eller har beslutningskraft for mere end 50% (kunne være via ejeraftaler eller andet).

Det skal også nævnes, at hvis man er flere ejere, så kan det være en fordel, at man udlodder udbytte op til holding. Herved kan hver ejer selv besluttet, hvornår pengene skal videre ud personligt, og hvornår pengene bare skal blive stående.

Endeligt er det vigtigt, at man kan sælge driftselskaber ejet af holding, uden der udløses skat i holding. Skatten kommer dog i det øjeblik man så personligt vil ha penge ud af holding, evt ved lukning, så der er igen tale om udskydelse.

Husk også, at evt udbytte fra drift vil være bundet hvis du bruger et IVS som holding, indtil IVS har opsparet bunden kapital på 40.000 kr. IVS kan ikke stiftes mere og eksisterende skal omdannes til ApS inden nov 2021 (GF beslutning senest 15/10-21)


Husk ved etablering af holding og drift OG ved senere indlemmelse af evt nyt drift som holding har mere end 50% indflydelser/ejerskab i, så SKAL du inden for en måned registrere dette som administrationselskab for driftselskabet.


Her i link er en fin anvisning fra skat i hvorledes du registrerer dette rent praktisk


Skal man have mange driftsselskaber hvis man har flere brancher?

Mange mener, at det er en fordel at have mange driftsselskaber - hvad det ikke nødvendigvis er. 


Hvert driftsselskab giver pligt til arbejdsskadeforsikring for alle aktive ejere uanset løn - og det er ganske dyrt. Dertil kommer en masse ekstra administration, hvor man jo sagtens kan have mange forskellige aktiviteter i samme selskab, og tilmed drive dem under binavne.

Regn med et holding selskab mindst vil koste dig 5.000 kr per år til lovpligtig forsikring, bankomkostninger og evt netbanksforsikring og sikkert mere, hvis du skal have hjælp til årsrapport med sambeskatning. Langt de fleste små holdingselskabers regnskaber jeg ser, er prop fyldt med fejl og skat har stort fokus på problemet.


Professionelle selskabs stiftere råder da altid til holding?

Nah - forhåbentlig ikke, selv om de jo ofte lever af at stifte. Det er klart, at der er en indtægt for revisorer og jurister hver gang der kommer nye holdingselskaber til, men hører de til good-guys, vil de da forhåbentlig også kunne fraråde dyre konstruktioner.

Når du så er klar til at stifte, så kan du læse alt om hvordan i detaljer og samtidigt få en masse vigtige råd om pligter, så du ikke pludseligt står med håret i postkassen, fra mine e-bøger eller paperbacks om netop ApS https://jh-e-books.blogspot.com/2019/09/aps-anden-udgave-sept-2019.html 


Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

 

HUSK AT CHECKE INDHOLDSFORTEGNELSEN I MIN BLOG SOM DETTE LINK 

 

SE MEGET GERNE MINE 6 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE.
DER ER LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB SIDEN HOS SAXO

MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

 

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Introduktion Til REGNSKAB” – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

 

Facebook

 

Søg i denne blog