fredag den 28. november 2014

Kontanthjælp og CVR

Som udgangspunkt skal man, hvis man har kontanthjælp være til rådighed for arbejdsmarkedet. Af den grund vil man ikke kunne drive fuldtids CVR og ha kontanthjælp.

Der er ikke lovkrav om at kunne ha CVR men heller ikke lovkrav om forbud mod CVR, det er kontanthjælpskontoret der skal afgøre om de vil tillade det ene eller andet.

Selve det, at man har CVR skal ikke være grund nok alene til at nægte kontanthjælp, men omvendt, hvis kontanthjælpskontoret føler, at det kan stå i vejen for, at personen står til rådighed, eller at indtjening fra et CVR ikke kan kontrolleres, så vil de oftest nægte tilladelse.


FÅ CVR??

Vigtige kriterier for at få kontanthjælp

For at få kontanthjælp, er det vigtigt, at der foreligger en "social begivenhed". Der vil oftest være tale om arbejdsløshed i disse fald. Sygdom, invaliditet og andet der gør uarbejdsdygtig falder ind under andre ydelser.

Kontanthjælpsmodtageren skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet i fuldt omfang.


Hvad kan man få i kontanthjælp og hvad modregnes:

For 2014 kan man normalt modtage op til 14.203 kr per måned hvis man er over 30 år og har forsørgerpligt - har man ikke pligt til at forsørge (børn) er beløbet 10.689

Der er lavere grænser for unge under 30 hvor unge får uddannelseshjælp på SU niveau. I perioder skal disse også deltage i aktive tilbud, og her får de en tillægsydelse der bringer dem op på samme niveau som kontanthjælp for personer over 30.

Man må ikke ha egentlig formue (over 10.000 kr) når man modtager kontanthjælp - dette gælder for en selv og ens ægtefælle. Også biler og sommerhuse tæller med under formue. 

Pensionsbundne midler tæller ikke med, og kan bevares.

Også ens ægtefælles - eller samlevers - indtægter trækkes som udgangspunkt fra i kontanthjælpen - igen efter lidt indviklede regler, hvor forsørgerpligt spiller ind. Det kan kontanthjælpskontoret være behjælpelige med at udregne.

Reglen om, at også samleveres indtægt trækkes fra, afskaffes fra 1/1-2016 - og frem til da regnes det efter finansloven 2014 ind med halv virkning.

Jeg skal her prøvet at beskrive et par typiske scenarier, men som nævnt er det de enkelte kommunder/kontanthjælpskontorer som træffer afgørelsen.

Person der driver fuldtids CVR og giver op og vil på kontanthjælp

Selve det, at man har CVR og bliver arbejdsløs, er som nævnt ikke i sig selv noget der umuliggør kontanthjælp. Der kan dog være tilfælde, hvor en lukning kan give betydelige problemer, og her kan man få tilladelse til at foretage en kontrolleret lukning, men kravet vil som hovedregel være, at virksomheden ligger helt stille under kontanthjælpen. 
Kan man påvise, at man kun har drevet CVR som ren faktisk bibeskæftigelse, f.eks. ved at man har passet fuldtidsjob ved siden af, så vil man kunne få tilladelse til at forsætte som bibeskæftigelse. Igen er det vigtigt at fremhæve, at der ikke er en fast lov på området, men det er de enkelte kontorer der må træffe afgørelsen, ud fra en beslutning om, man efterlever de vigtige kriterier for kontanthjælp  som gennemgået i starten. 

Person der er på kontanthjælp efter arbejdsløshed og ønsker at stifte NYT CVR samtidigt med kontanthjælp:

Her vil der ikke blive givet tilladelse til CVR som fuldtid, da det jo ville betyde, at man ikke stod fuldt til rådighed for arbejdsmarkedet.

Man kan dog godt få tilladelse til CVR med eller uden moms - som bibeskæftigelse, så længe kontanthjælpskontoret føler sig overbevist om, at man står fuldt til rådighed for arbejdsmarkedet, og at indtjeningen er kontrollabel.

Indtjeningen modregnes fuldt ud krone for krone i kontanthjælpen. 

Hvis man får frem til at man vil overgå fra bibeskæftigelse til fuldtidsbeskæftigelse med CVR, så ophører kontanthjælpen. Dette vil normalt være en helt konkret vurdering.

Opsamling:

Man skal først og fremmest seriøst begrunde og forklare, om hensigten med CVR mens man er på kontanthjælp, og forstå betydningen af, at kunne gøre det klart, at man faktisk er til fuld rådighed for arbejdsmarkedet, trods kontant hjælp, og at man kan skaffe kontanthjælpskontoret fornuftig dokumentation for ens arbejde.
Dette forudsætter blot en positiv dialog, og kontanthjælpskontoret har ikke i sig selv interesse i, at forhindre nogen i at kunne klare sig selv delvis, og forbedrede udtræden af kontanthjælpssystemet

To gode links:


Jeg er har beskrevet dette efter bedste evne og ud fra dagens regler, og jeg påtager mig ikke ansvar for eventuelle fejl i materialet, men opfordrer alle til tæt kontant med kontanthjælpskontoret i disse spørgsmål

Venlig hilsen John Hannover   og Facebook startup advice    Hele indholdsfortegnelsen   google+

mandag den 24. november 2014

2014 = sidste år for populær pensionsfinte for selvstændige

30% af selvstændiges overskud kan indbetales til pension med høj fradragsværdi

Forudsætningen er, at man driver virksomheden i privat-regi -  personlig virksomhed.

Sidste mulighed for at udnytte ordningen er 2014 - fra regnskabsår der slutter i 2015, er ordningen afskaffet.

I en del år har selvstændige på den måde kunnet opspare helt op til 30% af årets overskud før skat til pension og derved kunne opnå fuldt fradrag i den personlige indkomst.
Dette kan selvstændige nu gøre for sidste gang for året 2014.

Det betyder, at selvstændige hidtil har kunnet opspare langt mere end det som lønmodtagere har kunnet i ratepension med fuldt fradrag i personlig indkomst, og fra 2015 vil selvstændige og lønmodtagere "kun" måtte indbetale 55.000 kr til ratepension med fuldt fradrag i personlig indkomst.


Hvornår skal den selvstændige indbetale?:

Der er fuldt skattefradrag for indbetaling af op til 30% af virksomhedens overskud før renter.
Indbetaling skal ske i selve regnskabsåret = 2014 for i år - og da man jo ikke kender det præcise overskud og dermed de 30%, så kan man siden, i 2015 frit hæve det beløb der ligger over ratepensionsloftet for 2014 på 50.900 kr, og blot betale helt samme personskat som af resten af ens overskud. 
Ganske kort, indbetaler man derfor på forventning, og viser det sig at være for meget, så kan man frit mod alm. skat hæve igen.


Vigtige punkter kort:


  • Indbetaling kan ske på ratepension eller på livrente. Tal med rådgiver inden det valg træffes.
  • Opsparingen indgår som pension og kan ikke hæves siden uden samme skat på 60% som for alle andre førtidige hævninger af ratepension/livrente
  • Pensionsordningen er kreditorbeskyttet = evt. kreditorer kan ikke gøre udlæg i penge der opspares på pensionsordninger
  • Indbetalinger giver ikke forpligtelser til andre fremtidige indbetalinger
  • Som ved alm. ratepension eller livrente, kan man selv vælge at administrere ordningen, f.eks. ved selv at ha stor indflydelse på hvilke papirer/aktier o.s.v. der investeres i.
  • Under opsparingsperioden beskattes afkast på ordningen kun med 15,3% mod normalt 37-42% på kapital indkomst fra frie midler - eller 27%-42% på udbyttebeskattet udkomme.
  • Bruges VSO som skatteordning vil der være begrænsning på hvilke papirer man må ha i pensionsordningen, nemlig obligationer og visse "godkendte" investeringsforeninger
  • Der kan tilknyttes forsikringsdækninger på pensionsordningen
  • Man kan indsætte begunstigede (arvinger) på pensionsopsparingen

Man kunne jo også bare lade pengene stå i VSO og ikke hæve opsparede overskud til pensionsalderen er nået?

Det kan man, men man skal være opmærksom på at det vil øge risikoen for nedsat folkepension hvis der er sparet et stort nok beløb op, da da hævning af opsparet overskud fra VSO efter pensionsalderen, tæller som personlig indkomst. 
Dette følger en afgørelse fra ankestyrelsen som siger, at overført overskud fra virksomhed som indgå i beregningen af indtægter fra personligt arbejde, da pensionisten jo har taget aktivt del i virksomheden under optjeningen, og dermed bare udskudt udbetalingen.

Uanset hvad - tal med pensionsrådgiver og kyndige, inden du træffer en beslutning, som kan omfatte store beløb og give binding, men også sparet skat og sikkerhed.

Jeg er ikke uddannet specialist i pension, og mine råd her er givet efter bedste overbevisning og helt uden ansvarspåtagelse

tirsdag den 11. november 2014

Fri bil

Fri bil kan man kun ha som ansat eller hvis man driver personlig virksomhed under virksomhedsskatteordningen (VSO) - eller er ejer, og dermed lønansat i et selskab.

Første afsnit dækker hvidpladebiler som stilles til rådighed af arbejdspladsen til ansatte og ejere:

Kort beskrevet udløser bil skat når bilen tages med hjem så man har rådighed over den personligt - også selv om man siger man ikke bruger den som hovedregel

Her kan man beregne omk og læse mere fra PWC REGN FRI BIL





Skatten udgør 25% af værdien op til 300.000 kr og 20% af værdien derover samt en miljøtillæg der udgør 150% af bilens årlige ejerafgift (denne afgift er stedet lidt for en del dieselbiler specielt 1/1-2018 så skatten til tilrettes)

Bilens værdi udregnes så værdien af en firmabil anskaffet maksimum 3 år efter første registrering opgøres som nyvognspris i disse 3 år efter første registrering, og derefter til 75% af værdien. 
Biler anskaffet mere end 3 år efter første registrering ansættes til købsprisen inkl. evt udgifter til istandsættelse.

Minimumspris for beskatning er 160.000 kr som grundlag uanset bilens pris/værdi

Er man selv ejer af virksomheden eller selskabet, skal man huske, at ud over skatten af værdi af fri bil, så betaler man jo selv som ejer stadigt en væsentlig del af udgiften til bilen og dens drift. Dette kompenseres jo så af, at man uden den fri bil, ville skulle udbetale sig en løn der kunne dække bilen og for den ansatte svarer fri bil til løn - idet man jo normalt vil kunne gå til arbejdsgiveren og bede om mere i løn imod selv at lægge bil til.

Papegøje plade biler (klistermærkeordning) for biler købt med betalt moms:

Der gælder særlige regler for disse biler og de kan ofte være fordelagtige f.eks for ejere af personlig virksomhed.

Bruger du din varebil på gule plader til privatkørsel, så skal den være registreret til hel eller delvis privat anvendelse. Du skal så betale privatbenyttelsesafgift og du skal så have papepøjeplader på bilen.

Papegøjeplader (hvor moms ikke er fratrukket ved køb af bilen) giver ret til momsfradrag i virksomheden for drift - som er brændstof - reparation - færgebillet og bro moms. Bemærk, det er kun momsen der tages ind som købsmoms, selve udgiften må ikke tages ind.

Ud over den købsmoms som tages i firmaets regnskab og dermed giver fradrag - så er der fradrag for kørebogs km efter statens takster.

Beløbet som udbetales med statens takster, efter kørebog, udbetales ikke i personlig virksomhed og tages ikke ind i virksomhedens regnskab - men tages som skatte regulering = reducerer virksomhedens resultat til den udvidede selvangivelse, hvorved man får fradrag for beløbet i den personlige indkomst

Ordningen medfører som nævnt privatbenyttelsesafgift (str orden 950 til 5150 kr per år i 2014 tal) - Her må du undersøge prisen præcist, ud fra bilens vægt, anskaffelsesår og om du bruger den rent privat eller delvist privat/erhverv - efter krav fra din arbejdsgiver m.m. 

Link til skat om PAPEGØJEPLADE OG SKAT


Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.


SE MEGET GERNE MINE 7 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE MED LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB:

Dette er links til alle bøgerne – og du kan se indholdsfortegnelse inden du beslutter dig.

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

”Jeg vil være SELVSTÆNDIG" Alt om at stifte og drive Enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S, samt selskaber som IVS og ApS

Introduktion Til REGNSKAB – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" - Alt om anpartsselskaber

”IVS” – Om at stifte og drive Iværksætterselskab - IVS

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S


Venligst John Hannover     Facebook råd og  Google+

Befordringsfradrag

BEFORDRINGSFRADRAG - transport hjem til sædvanlig arbejdsplads:

Kort:

  1. Transportmidlet er underordnet
  2. Det er det faktiske antal arbejdsdage som gælder (skat regner 216 standard)
  3. Fradraget beregnes fra folkeregisteradressen
  4. Flere jobs eller flere indkald til arbejde samme dag lægges sammen
  5. Studerende har ikke fradrag for kørsel til studie - men ved betalt studiearbejde
  6. Betaler arbejdsgiver for transport er der ikke ret til befordringsfradrag

Befordringsfradrag gives for transport mellem hjem og arbejdsplads til alle efter følgende regler:

Befordringsfradraget gives som fradrag over selvangivelsen. Det gives som ligningsmæssigt fradrag hvilket betyder at det generelt giver ca 32% i fradragsværdi - og det kan ikke som fradrag i personlig indkomst reducere f.eks. topskatten. 

Der er i rubrik 51 en regnemaskine på skat.dk, så man selv kan beregne fradraget, hvis man ikke er enig i skats beregning. 

Der gives befordringsfradrag for transport mellem hjem og arbejde. Eneste kriterium er her afstanden mellem hjem og arbejde. Det er såldes uden betydning om man benytter bil eller offentlig transport. Der gives også fradrag til alle hvis flere kører sammen. Fradraget gives ud fra det faktisk antal dage, og skat bruger som udgangspunkt selv 216 arbejdsdage i deres automatiske beregning.




Man kan ikke både få skattefri kørselsgodtgørelse OG befordringsfradrag for samme strækning/tid.

Afstanden opgøres i dag automatisk af skat ud fra skatteindberetninger fra arbejdsgiverne, men skal jo kontrolleres. Afstanden beregnes altid ud fra kørsel i bil. Man må derfor godt på cykel kunne komme gennem en skov og derved spare afstand. Omvendt får man ikke flere km, fordi toget kører en længere vej.

Her får du satserne for 2022 og 2023 
 for både befordring mellem arbejde og hjem og brug af egen bil for arbejdsgiver:

Hertil 110 kr per tur over Storebælt i egen bil, eller 15 kr i tog i 2023 takst. 2024 ikke kendt endnu

Man er ikke forpligtet til altid at beregne ud fra den korteste afstand. Der må tages hensyn til f.eks den tid det kræver. Kan man med en lidt længere vej spare en del tid, og kan man måske spare benzin ved mere jævn kørsel af en lidt længere vej, skal skat lægge vægt på disse forhold, som angivet af den skattepligtige.
Der er ingen øvre grænse for hvor langt man kan få befordringsfradrag for men der er ikke fradrag for de første 24 km
For lønmodtagere udregner skat selv kørsel fra hjem til arbejde - og foreslår fradrags størrelsen. Du bør kontrollere om tallet i forskud stemmer med virkeligheden.

Der er forhøjet befordringsfradrag for lavindkomstgrupper, specielt fradrag for Storebælt og Øresundsbro OG specielle fradrag for visse "udkantskommuner" og endeligt for personer med nedsat funktionsevne eller visse sygdomme. Se gerne DETTE LINK 

Du bør sætte dig ind i 60 dages reglen som muliggør kørselsfradag som linket hvis du ikke overskrider 60 dage hjem/arbejde inden for rullende 12 mdr periode. For de fleste betyder det kun noget helt i starten da man jo eller oftest vil overskride 60 dage på 12 mdr rullende Læs link til SKAT HER 

Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

 

HUSK AT CHECKE INDHOLDSFORTEGNELSEN I MIN BLOG SOM DETTE LINK 

 

SE MEGET GERNE MINE 6 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE.
DER ER LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB SIDEN HOS SAXO

MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

 

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Introduktion Til REGNSKAB” – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

 

Facebook

 

torsdag den 6. november 2014

Rejseudgifter - fradrag og moms

Fradrag under Rejse:

Udgangspunktet er rejser over 24 timer. Det er som udgangspunkt et krav, at rejsen omfatter en nødvendig overnatning.



Du kan som lønmodtager eller som ejer af et selskab, enten få dækket de faktiske omkostninger efter regning, eller modtage diæter - i sidste fald kun ved samtidig reel løn.

Som personlig virksomhed tager du enten de faktiske udgifter som fradrag eller - trækker fra i henhold til statens takster - som skatteregulering af dit resultat.


Der er regler for hvornår et forhold regnes for "rejse" og kan udløse diæter - Afstand og tid. Skat gennemgår det her i LINK. Kort beskrevet er kravene:

  • Rejsen skal vare i mindst 24 timer, og du skal overnatte uden for hjemmet.
  • Din arbejdsgiver dækker ikke dine udgifter hverken som udlæg efter regning eller som fri kost og/eller frit logi.
  • Din arbejdsgiver udbetaler ikke skattefri godtgørelse.
  • Din arbejdsgiver udbetaler skattefri godtgørelse, men med et beløb lavere end standardsatserne.
Rejsens formål bør altid dokumenteres - Hvortil og hvorfor rejses?

Er du ejer selv, og dermed jo kontrollerer dig selv, skal du være meget omhyggelig med al dokumentation.

Kravet er naturligvis, at rejsen er rent firmabetinget. Kombinerer man med et par dages ferie, så skal disse afholdes for egen regning, ligesom evt. deltagende familie naturligvis holdes helt uden for firmaets omkostninger. Det er stadigt helt ok, at fratrække f.eks hele flyrejsen, hvis den er gennemført med firma formål og indtægt som hovedmål, også selv om man vælger at tage et par afslapningsdage på rejsemålet for egen regningen.

Her må man også bruge lidt sund fornuft. Det siger sig selv, at 10 dage i Thailand, hvor ejer af personlig virksomhed bruger en dag eller to på en leverandør men ellers har hele familien med, KAN give spørgsmål fra skat, men udgangspunktet er blot, at det skal være firma hensyn der udløser omkostningerne.

For ansatte er det lettere at påvise, at rejsen var firmabetinget, da ejeren næppe bare betaler for sjov, men stadigt er god dokumentation en fordel.

Det er ikke tilladt at nedsætte lønnen for i stedet at udbetale skattefri rejsegodtgørelse.
De specifikke regler for ejere, ansatte og selvstændige gennemgås efterfølgende.


Her ser du hvad statens takster er for 2023 og 2024 hvis du vil benytte diæter frem for
faktiske omkostninger:




Krav - mindst 24 timers rejse - Ud over første 24 timer tæller hver time 1/24 af satsen

Hvis arbejdsgiveren betaler en del af omkostningerne til kost, nedsættes den skattefrie godtgørelse med

Fri kost                75% svarer til der er 25% til rest som er fradrag uanset godtgørelse
Fri morgenmad   15%
Fri frokost            30%
Fri aftensmad      30%

Faktiske udgifter eller diæter:

Man kan vælge mellem at bogføre de faktiske udgifter - eller diæter efter statens takster

Selskaber skal for ejer og ansatte opgive til skat hvis de udbetaler diæterne til den ansatte/ejeren

Ejere af virksomhed og selskab kan ved at lade firmaet betale de faktiske udgifter i stedet for diæter betale hvad det koster. 

Ejere af selskaber skal, for at benytte diæter i stedet for faktiske udgifter - have en helt reel løn samtidigt.

Ejere af personlig virksomhed skal tage diæterne som fradrag i personlig indtægt = ikke bogføre dem som udgift men tage dem som skatteregulering til regnskabet - 

Selvstændige, med personlig virksomhed, kan ikke ved brug af diæter anvende 25% fradraget til småfornødenheder.

Ansatte:

Også for ansatte der ikke modtager nogen form for rejsegodtgørelse fra arbejdsgiveren, kan der tages fradrag.

Satserne er de samme som angivet i skemaet med beløbsangivelser.

B-skatteydere/honorarmodtagere kan ikke modtage skattefrie diæter men kan i stedet fradrag de faktiske dokumenterede omkostninger direkte i indtægten.

Beløbet angives af arbejdsgiveren, dersom denne udbetaler, og hvis der ikke er arbejdsgiver til at udbetale, skrives beløbet i selvangivelsen/årsopgørelsens rubrik 53 og i forskud rubrik 429

Turistchauffører der kører uden for Danmark har en særlig grænse for kost på 150 kr per døgn. Ved kørsel indenfor Danmark er beløbet 75 kr.

Anvendelse af faktiske udgifter:

Alle udgifter skal dokumenteres efter regning

MOMSREGLER ved rejse:

Desværre er der lidt komplicerede momsregler for fratræk af moms for bespisning og hotel.

I DANMARK:

Bespisning: 25% af momsen kan fratrækkes for ejer og personale. Det kaldes kvartmoms.

Hotel: Tidligere var der begrænsninger i momsfradrag men siden 2016 har hele momsen kunne fratrækkes. Hoteller har pligt til at specificere morgenmad hvis den er en del af prisen. I så fald skal regningen deles i hotel og morgenmad, som man så kun har kvart momsfradrag for. (som øvrig bespisning)

I UDLANDET:

Udenlandsk moms på regningen kan aldrig fratrækkes danske moms. 

I lande hvor momsen kan refunderes (generelt EU):

Hvis den samlede moms betalt i et land som udgangspunkt overstiger 50 Euro, så kan man kræve denne moms refunderet. Det kan gøres ved at logge på skat.dk og der er der et punkt for refusion af udenlandsk moms. I så fald bogføres regningsbeløbet uden moms

Det samme gælder, hvis moms beløbet overstiger 50 Euro, og man vælger ikke at bruge tid på at søge refusion. Så har man selv påtaget sig den risiko og så må man kun bogføre og have skattefradrag for faktura beløbet uden moms. Momsen skal så tillægges resultatet når man laver årets skattereguleringer.

Hvis momsen per land og momsperiode er under 50 Euro, så kan man ikke få den refunderet og, man må så bogføre hele fakturabeløbet, inkl. den udenlandske moms, som omkostning i regnskabet.

I lande hvor momsen ikke kan refunderes

Her kan man tage hele beløbet ind i regnskabet som udgift. Stadigt naturligvis ikke noget med dansk moms.

Transport:

Transport vil generelt være uden moms. Jeg kan lige nævne en enkelt undtagelse, nemlig broafgift på Øresundsbroen. Der er der momsfradrag. Storebælt derimod, er der ikke momsfradrag for hvidpladebiler på broafgiften.

Slut op alm. info om rejsefradrag.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

 

HUSK AT CHECKE INDHOLDSFORTEGNELSEN I MIN BLOG SOM DETTE LINK 

 

SE MEGET GERNE MINE 6 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE.
DER ER LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB SIDEN HOS SAXO

MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

 

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Introduktion Til REGNSKAB” – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

 

Facebook

 

onsdag den 5. november 2014

Tanker ved køb eller salg af mindre virksomhed

Dette indlæg er ikke rettet mod de som beskæftiger sig med salg og køb af store selskaber, men blot lidt lette overvejelser, for de som vil sælge eller købe en mindre virksomhed eller selskab.

FORSKEL PÅ OM MAN SÆLGER VIRKSOMHED ELLER SELSKAB:

En virksomhed er personligt ejet, og en enkeltmandsvirksomhed kan derfor ikke sælges i sin helhed som CVR. Den kan kun sælges ved at man sælger aktiver, varer, kundelister og goodwill. 

Køber skal ha nyt CVR nr. til den, eller - købe den fra et eksisterende firma. Alle aftaler skal af køber gentages, så de dækker det nye CVR nr. 

Sælger kan sælge uden moms, hvis køber er momsregistreret og køber overtager aktiviteten sammen med alle aktiver. Momsloven § 8

Sælger beskattes af prisen ved salget, ved at indtægten tages ind i regnskabet, og sælger kan derefter vælge at lukke CVR nummeret.

Et Selskab, IVS, ApS, A/S kan sælges i sin helhed og CVR nummeret følger automatisk med til de nye ejere. Ved salg til ren 3.person må prisen fastsættes ud fra det man kan blive enige om. Er det handel til nærstående familie, så skal der handles til en regulær handelsværdi, og her bør man aldrig være uden revisor til hjælp.
Sælger beskattes af gevinst på aktieindkomst (27-42% værdi) af alt over den kapital sælger gik ind i selskabet med - og har fradrag for evt. tab i forhold til samme.

PRISFASTSÆTTELSEN:


Der er ingen egentlig facitliste for prisfastsættelse. Prisen er altid blot det som sælger og køber kan blive enige om. 

Det er relativt let at sætte en pris på aktiver, men derimod kan det være langt vanskeligere,at sætte pris på f.eks. en udviklet webshop, kundemassen og goodwill.

Goodwill er udtryk for den merværdi, et firma kan have i form af f.eks. en opbygget kundekreds. Selve kundekredsens værdi vil dog ofte fremgå ret direkte af, hvor meget sælger man, og dermed af omsætning og resultat.

Man kan også beskrive goodwill som det, der fremtidigt kan give større overskud i virksomheden, som indtægter der vil komme, men endnu ikke er realiserede.

Selve ens ry og omdømme på markedet, og den betydning det kan have fremad, det er derimod en helt diffus værdi.. Hvordan sætter man pris på et firmas ry og omdømme på markedet. Det vil meget ofte være en af diskussionerne mellem en sælger, der mener det er en masse penge værd, og en køber der mener det er langt mindre værd.

Har der været kørt en stor reklamekampagne, er der kraftigt vækst i kundemasse, er firmaet ofte i medierne for det gode, ja så er det lidt lettere at beregne en værdi. Det vil nok afspejles i en stigende omsætningskurve, og den kan man jo så "fremskrive" = regne på hvordan resultatet kan se ud om et år, hvis stigningen forsætter.

SÆLGER OG KØBER SER FORSKELLIGT PÅ PRISEN:


Ofte vil sælger mene ting er MEGET værd, og ud fra kærlighed til firmaet og stolthed, anse prisen for at skulle ligge meget højt, mens køber i sagens natur, vil stå som den skeptiske, der ikke vil betale en krone for meget.

Det modsatte kan faktisk også være tilfældet. Det sker faktisk at køber overvurderer værdien, ofte fordi ønsket om at købe, kan være meget stærkt. 

Det kan være noget helt simpelt med, at køber VIL ha sådan en virksomhed der ER igang, men det kan også være, at køber mener at kunne få 1+1 til at blive 3 hvis han slår en ny virksomhed sammen med en eksisterende, fordi køber allerede har alle de faste omkostninger og vil kunne tjene styrtende på ny omsætning.

KØBERS RISIKO FOR OVERVURDERING:


Jeg vil ud fra min erfaring sige, at det nok ofte er tilfældet, at prisen på at overtage en eksisterende forretning bliver for høj, er langt mere almindeligt, end at den overtages for billigt.

Det skyldes netop, at køber ofte helt overvurderer det som hedder "synergieffekter" - at køber mener, at kunne lave hele den nye omsætning uden ret mange nye udgifter, og tilmed mener, at kunne "vækste" det nye firma der tages ind, langt bedre end sælger tidligere kunne.

Det er desværre en almindelig erfaring, at køber dermed helt overvurderer egne evner, og helt undervurderer, hvordan kunder og evt. ansatte i den virksomhed der overtages, reagerer.

Taler vi samme branche, så regn med, at der er ganske mange kunder som lader sig betjene af virksomhed B man vil overtage, og ikke af ens egen A, af den simple grund, at de langt bedre kan li B, service, varer, priser, attitude o.l. 

Mange kunder vil derfor slet ikke automatisk følge med fra købte B til ens egen A. De vil i stedet gå over til C. Det er en af årsagerne til, at mange fusioner bliver langt mere besværlige end parterne på forhånd regner med.

Jeg vil også lufte min egen mening, at der er noget vist tosset, ved at en køber skal betale sælger en stor pose penge, for den ekstra fortjeneste sælger mener at kunne skabe, ved at ændre en masse i den virksomhed der overtages. 

Prisen bør baseres på hvad virksomheden er værd, som den er ved overtagelsen inkl. goodwill, og ikke på hvad køber med SIN egen indsats kan tilføre af værdi. Han skal ikke op-front betale for sin egen indsats.

HVAD BESTÅR PRISEN AF?


Det er langt lettere at sætte en pris på en virksomhed der har historik, end på en relativt ny virksomhed.

For nye virksomheder, vil vældig meget baserer sig på forventninger, planer og  - følelser.

For virksomheder med historik, vil det være normalt at se på overskud over f.eks. 2 år + budget for kommende år. 

Her man man f.eks. vægte forskelligt så seneste år tæller gange to, og budget næste år og forrigere år kun tæller med faktor 1. Så lægges tallene sammen og der deles med 5 - for at finde et gennemsnitligt overskud der kan betales for. Man kan vægte på mange andre, måder, f.eks. kan det sidste år tælle for to mens tidligere 2 år kun tæller for 1, og igen lægge resultater sammen og så dele 5. Derved får det år, som man mener er vigtigst i forhold til prisen større indflydelse end tidligere år og evt. budget.

Overskuddet skal inden reguleres for evt hævninger/lønninger og andet specielt som ejerkredsen tidligere har taget ud. Det skal være det egentlige overskud, som den ny ejer skal anvende. 

Forestiller man sig en virksomhed kan indtjene 300.000 kr om året, inden løn til ejeren, ja så er der jo ikke en egentlig værdi i den virksomhed, hvis der skal arbejdes fuldtid af én person, for at holde det resultat. Så er de 300.000 kr jo bare udtryk for helt alm. arbejdsløn, og ikke en værdi ved selve firmaet. 

Derfor reguleres også for alm. løn til ejeren, i officielle goodwill beregninger.


AKTIVERS/LAGES VÆRDI ER LETTERE:



Aktivers værdi er langt lettere at gå til. Godt nok vil meget måske være købt som straksafskrivning og slet ikke fremgå af regnskabet. Her må man bare regulært vurdere værdien af de faste aktiver, maskiner, IT, borde osv realistisk.

Også lager er langt lettere, og ofte vil lager jo være optaget til den virkelige værdi, ellers er der jo ofte noget galt i regnskabet. Man må dog naturligvis her se på, om der er noget af lageret som i virkeligheden slet ikke sælger, eller andet som kan skulle omvurderes og lade dette påvirke prisen. 

Eventuelt kan der laves særlig aftale om, at alle varer bliver i firmaet, men køber betaler kun en del af varerne i selve købesummen, mens de varer der kan være tvivl om salgbarhed af, først betales efter 1 år, under forudsætning, at de faktisk ER blevet solgt. Ellers kan sælger få dem retur.

VÆRDI AF AKTIVERS VURDERING:


Her må man vurdere efter to principper. 1 - markedspris for alle almindelige aktiver og 2  om de har en lidt højere værdi fordi de indgår i en going-concern - allerede er godt med i driften af virksomheden. Aktiver der faktisk ikke indgår i driften, eller som sælger ikke anser for vigtige, har naturligvis mindre værdi for denne, end aktiver som er helt afgørende for driften fremover.

FAKTOR TIL VURDERING?


Ofte vil sælger og køber så prøve sig frem med lidt gange faktorer i forhold til f.eks. overskud, for at finde en realistisk pris.

Det kan  f.eks. være 10 gange det regulerede årsoverskud, som i pris svarer til, 10% forrentning af købesummen. Det vil nok være det mindste man vil forvente i forrrentning, hvis man overtager en forretning som jo har en vis risiko.


5 gange overskuddet betyder så tilsvarende 20% forretning af købesummen og ligger nok oftest tættere på købers rimelige forventning.


SÆLGERS FOKUS VIL OFTE VÆRE FREMTIDEN:


Sælger vil ofte lægge meget vægt på, at NU kommer resultaterne. NU er alt forarbejde lavet og NU strømmer pengene ind. Det kan jo være korrekt, men her må køber holde hovedet koldt, og realtisk bedømme de tal der nu en gang findes. Køber skal også huske, at hvis fremtiden i virkeligheden ser lys ud, fordi det netop er ham som køber der skal drive firmaet, så skal han jo jo ikke betale sælger, for den indsats og det han selv tilfører fremover.

Går virksomheden ikke med stort overskud, så vil sælger også generelt slå på, at det er lige ved at blive ændret og med nogle få drej på et par håndtag - så er alt godt. Igen må køber meget realistisk vurdere, om det nu også er korrekt.

Er der for få ordrer i en handelsvirksomhed, så vil sælger ofte messe op om, at der er utroligt meget lige på vej - pipeline viser masser af nye kunder der er lige ved at sige ja. Min erfaring er, at man ikke skal lægge for megen vægt i pipeline hvis ikke man meget kraftigt selv kan dokumentere den.

BETYDNING AF HISTORIK - ELLER BARE EN IDÉ MAN VIL SÆLGE?:


Historik er noget af det vigtigste ved vurdering. Uden historik, bliver vældig meget rene følelser og håb.

Har virksomheden en historik på bare et par år, er det langt lettere at basere en pris på realistiske tal end hvis det er en ny shop der måske er gået fra 1000 kr ind den første måned til nu 20.000 kr ind per måned efter 12 mdr. 

Her er man nødt til at tage større risiko - vægte fremtid mere ind, men det er langt farligere, og derfor vil man ofte kræve en sandsynlig forrentning på over 20% på den pris man betaler (højst gi 5 gange kommende forventede overskud

En Idé er som oftest meget vanskelig at sælge. Den skal mildest talt være sensationel for at kunne sælges. Sælger vil ofte selv mene han har opfundet deT nye apple eller facebook, mens køber nok vil stå mere skeptisk over for det.

I så fald skal mit råd til sælger være, at bruge kræfter på at sætte tingene i søen inden et salg.

Invester selv en del penge og tid i det store projekt. Det kan tage tid, og det kan kræve man skaffer finansiering, men først hvis man virkeligt kan vise sælger, at det er noget af virkelig betydning man har fået en idé til, giver det normalt en ordentlig pris for projektet. Skype var ikke blevet solgt på en tanke om internet samtaler med video, men på udførelsen af idéen.

AFTALER MED ANDRE - 3. PARTS AFTALER


Disse skal gennemgås nøje. Er der nogen der ikke følger med? 

F.eks., hvis det er aktiver man køber fra en personlig virksomhed, så følger aftaler generelt jo ikke med, da de er knyttet til CVR nummeret, og aftaler får man ikke med fra en personlig virksomhed, kun fra et selskab. I personlig virksomhed, hvor køber jo driver videre i nyt CVR nummer, skal alle aftaler genforhandles. Ved overtagelse af et selskab, hvor der drives videre i samme CVR nummer, kan alt bare køre videre

Er der indgået dyre aftaler, som køber skal overtage - men som køber måske ikke selv ville ha indgået fremover, ja så skal de jo ha negativ indflydelse på prisen.


SKELETTER I SKABET:


Et af de store problemer er de risici man ikke altid kender ved en overtagelse. Ved overtagelse af personlig virksomhed, overtager man jo kun aktiver og evt. goodwill men ansvarer ikke for alle de ukendte aftaler.

Ved køb af et selskab, der overtager man alle aftaler det sælgende selskab måtte ha indgået. Det kan være forpligtelser indgået overfor ansatte eller leverandører, aftaler med telefonselskaber og meget andet. Her er det vigtigt at dykke så dybt ned i aftalerne som muligt, og evt få sælger til at stille personlig garanti for, at der ikke findes yderligere aftaler, end de som er fremlagt i handlen.

DUE-DILIGENCE - RETTIDIG OMHU STÅR FØRST:


Først og fremmest er det køber der skal lave en såkaldt due-diligence. Det betyder en omhyggelig gennemgang af alle tænkelige forhold i det firma der skal købes. Denne due-diligence gennemgang er helt afgørende, både for både køber og sælger - og vil kunne understøtte prissætningen OG dække mange fremtidige konflikter godt af.

Due-diligence behøver ikke tage voldsomt med tid i de mindre virksomheder - men tag det meget seriøst uanset hvad.

Det vil senere vise sig, at det var vigtigt, og det gør det også meget lettere at drive virksomheden, hvis man faktisk køber den, at man har sat sig så godt ind i alt.

FORTROLIGHEDSERKLÆRING:


For at kunne få tilladelse til det, skal der oprettes en fortrolighedsaftale en såkaldt NDA som det kan være klogt at anvende advokathjælp til. 

Specielt er det vigtig at ha aftalt hvad konsekvensen er rent økonomisk, hvis aftalen brydes.

Overdriv ikke betydningen af fortrolighedserklæringer. 

Normalt stjæler køber og investor ikke planer og ingen med fornuft, vil underskrive fortrolighedserklæring, uden at vide rigtigt meget om hvad det hele drejer sig om. Du er derfor som sælger nødt til at lukke en del op for godteposen helt op-front, og som køber skal du lade være med at skrive under på fortrolighed før, du er sikker på det ikke er noget som kan skade dig i forhold til andre køb du vil gøre.

Det er oplagt at inden man lægger regnskaber frem og giver adgang til ting som kan misbruges, så skal der foreligge en fortrolighedserklæring, men ikke før man er klar over, at NU skal der forhandles.

SLUT FOR SÆLGER MED AT VÆRE I BRANCHEN:


Der bør som en del af handlens aftale være et punkt om købers fremtid. Det skal afteles om sælger skal forsætte i driften i en periode efter overtagelsen og hvad han så skal lave dér og betaling for hans arbejde.

Det må også aftale, hvordan sælger skal forholde sig efter at have solgt.

Det vil være naturligt at aftale, at sælger ikke må kunne konkurrere fremover i f.eks. 2 år. 

Det kan være, hvis det var en snedker, at denne ikke måtte optræde som snedker i helt samme område men det er ofte vigtigt, det så begrænses til kun at gælde et vist mindre område, da alt for omfattende konkurrence aftaler kan skabe problemer. 

Det kunne også være en webshop med skjorter, og så skal sælger måske forhindres i at starte en ny lignende skjorte webshop de førte år eller to. Det er helt individuelt, men køber skal tænke sig godt om, så han ikke køber noget, som sælger faktisk bare genstarter og kører konkurrence med.

BRUG AF EKSTERN HJÆLP, REVISOR/ADVOKAT:


Jeg vil råde til, at man for de mindre virksomheder selv laver et skelet til en aftale, men derefter bør der en jurist ind over til at udarbejde aftalen. 

Bedst er det, hvis det er hver sin jurist for køber og sælger, men i små firmaer, vil det ofte række med en.

Til slut lidt links til mine billige e-bøger - som jeg tror mange kan ha gavn af:

SELVSTÆNDIG - En bog om både personlig virksomhed, IVS og ApS for alle der vil igang eller er igang som selvstændige



INDHOLDSFORTEGNELSE BLOG MED MASSER AF RÅD LINK    FACEBOOK    GOOGLE+

venligst John Hannnover

Søg i denne blog